Fontanel
Op het hoofdje van je baby zitten twee fontanellen. Een zacht plekje op het hoofdje van je baby, een grotere midden op het hoofd en een kleinere op het achterhoofdje. Een fontanel is een opening tussen twee schedelplaten. Deze twee schedelplaten groeien in de loop van een paar maanden naar elkaar toe.
De fontanellen voelen zacht en elastisch aan, deze bewegen ook mee op de hartslag van je baby. Het voelt en ziet er kwetsbaar uit maar vergeet nooit dat de fontanel bedenkt is met een dik vlies wat bescherming biedt.
Hoe groot is een fontanel?
Hoe groot een fontanel is kan verschillen per kindje. De gemiddelde fontanel bij een pasgeboren baby is 2 centimeter breed, soms wat breder maar dit is niet bij elk kindje gelijk.
de grote fontanel is meestal dichtgegroeid als je kindje tussen de 6 en 18 maanden is. De kleine fontanel meestal rond de 8 weken. Als je enige twijfel hebt over de fontanel of je denkt dat hij te vroeg is dicht gegroeit dan is het raadzaam contact op te nemen met de jeugdarts. De jeugdarts zal ook regelmatig de fontanel bij je kindje controleren door zowel te voelen, als de schedel omtrek op te meten.
Wat is nou eigenlijk de functie van een fontanel?
Door de fontanellen kan de schedel van je baby zich makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal tijdens de geboorte. Ook geven de fontanellen de hersenen van de baby de ruimte om te groeien.
Wanneer is het raadzaam een arts te raadplegen?
Wanneer je zelf het idee hebt dat er iets niet klopt, je de fontanel niet meer ziet bewegen. Of de indruk hebt dat de fontanel ingedeukt blijft en niet meer terug veert. Dit zijn redenen om de jeugdarts of de eigen huisarts te raadplegen. Zij zullen je kindje dan onderzoeken en waar nodig actie ondernemen.