Ik ga bevallen en heb (mogelijk) corona.

Je vraagt je misschien af of je nu meer kans op problemen hebt bij de bevalling.
Maar ben je niet heel ziek van Corona, dan krijg je dezelfde zorg als vrouwen die geen corona hebben. Aan de bevalling zelf veranderd er niets.

Kan ik thuis bevallen?

Net als andere vrouwen kan ook jij gewoon thuis bevallen, maar ook in het ziekenhuis of een geboortekliniek. Soms is het advies in het ziekenhuis te bevallen, dat hangt ook af van de ernst van de klachten die je hebt.

In het ziekenhuis word je goed in de gaten gehouden en ook het hartslag van de baby word via een CTG in de gaten gehouden. Wanneer het nodig is kan je gewoon veilig naar het ziekenhuis, je komt niet in de buurt van andere corona patiënten.

Als je niet in het ziekenhuis hoeft te bevallen, maar dit wel graag wilt dan kan dit in de meeste ziekenhuizen. Vraag dit bij je verloskundige na, deze zijn hier van op de hoogte.

Hoe gaat mijn bevalling bij corona?

De bevalling bij corona gaat het zelfde als bij iedere andere vrouw. Het enige wat er anders is is dat iedereen nu zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houd van elkaar. Dit geld ook voor de naaste die bij de bevalling aanwezig is. Wat er nog meer anders is is dat de verpleegkundige, de verloskundig en de gynaecoloog nu ook mondkapjes, handschoenen en beschermende kleding dragen. Ook de naaste die met je mee gaat draagt beschermende kleding.

Als je toch thuis bevalt dan zal de verloskundige extra alert zijn op jouw ademhaling. In het ziekenhuis zullen ze je ook zeker goed in de gaten houden.

Door dat je zelf mogelijk corona hebt, of hebt is de kans aanwezig dat jij je kindje na de bevalling zal besmetten met corona, de kans hier op is bij een natuurlijke bevalling en een keizersnede net zo groot.

Wie mag er bij mijn bevalling zijn?

Je mag in deze situatie 1 naaste kiezen die bij je bevalling aanwezig is. Dit is zowel in het ziekenhuis, thuis als in een kraamkliniek zo.

Na de bevalling.

In het ziekenhuis zal je in een aparte kamer liggen, je mag helaas geen kraambezoek krijgen behalve van de persoon die ook bij bevalling aanwezig was. Beval je thuis dan is het ook beter om geen kraambezoek te ontvangen. Als de kraamverzorgende aanwezig is mag er ook geen bezoek komen.

Na de bevalling zal je baby bij je blijven, je zal je kindje extra moeten beschermen tijdens de verzorging, als je je kindje knuffelt of aan het voeden bent.

* Was goed je handen, voordat je je baby aanraakt.
* Was goed je handen voordat je je baby voed of gaat kolven.
* Gebruik alleen je eigen borstkolf, en maak deze nadien goed schoon.
* Als je corona hebt is het verstandig een mondkapje te dragen zolang je klachten hebt.

Al deze dingen gelden ook voor je partner en andere mensen in huis als ze mogelijk corona hebben.

Hoe zit het met de borstvoeding?

Je kan gewoon borstvoeding geven, het coronavirus komt niet in de borstvoeding. Wel is het belangrijk om extra hygiëne maatregelen te volgen. Zoals hier boven aangegeven door goed je handen te wassen, de borstkolf goed te reinigen en een mondkapje te dragen.

Wanneer contact op nemen met een arts of verloskundige?

Het is raadzaam om contact op te nemen met de huisarts, verloskundige of gynaecoloog wanneer je 1 of meerdere van deze dingen hebt:

* Je hebt koorts van 38 graden of hoger.
* Je moet veel hoesten.
* Je hebt moeite met ademhalen.

Het is belangrijk dat je goed de corona regels in acht neemt en altijd eerst contact op neemt alvorens naar een arts, verloskundige of gynaecoloog te gaan.