Je kind woorden aanleren: deze stappen kun je volgen
Als je een tweede kind verwacht, is het belangrijk je oudere kind voor te bereiden. Kies het juiste moment om het nieuws te delen en gebruik boeken of verhalen om te helpen. Betrek je kind bij de zwangerschap, behoud routines en moedig open communicatie aan over gevoelens. Met geduld en liefde kun je een soepele overgang naar een gezin met twee kinderen bevorderen.
Inhoudsopgave
Wanneer je kind wat ouder begint te worden, dan is het natuurlijk logisch dat ze op een gegeven moment moeten gaan leren praten. De ontwikkeling van een kind met praten is heel belangrijk dat dat goed wordt opgepakt. Op die manier krijgt je kind geen spraakgebrek en kan de vocabulaire al snel worden uitgebreid. Hieronder lees je precies hoe je je kind in een paar stappen een aantal woorden kan aanleren.
Stap 1: Begin vroeg
De eerste stap bij het aanleren van woordjes, is door vroeg te beginnen. Zo is het al belangrijk om tegen jouw kind te praten, terwijl hij of zij nog in de buik zit. Na de bevalling is het ook belangrijk om altijd tegen jouw kind te praten. Vanaf de leeftijd van een jaar gaat de taalontwikkeling in volle gang, want vanaf dat moment gaat jouw kind ook dingen na proberen te zeggen. Door vroeg te beginnen met taalontwikkeling, voorkom je eventuele achterstanden in de taal.
Stap 2: Praten, praten, praten
De tweede stap staat in het teken van veel praten met je kleine. Zo is het goed dat je veel woorden blijft herhalen om op die manier het erin te stampen. Het belang van praten met je kind is aanzienlijk groot, aangezien je kind je gaat kopiëren in je gedrag maar ook in je spraak. Zo kun je bij alles wat je doet het vertellen en op die manier kan je kind dat overnemen.
Stap 3: Boeken lezen
Boeken lezen is ook een goede manier om woordjes aan te leren. Het is belangrijk om het lezen te stimuleren, al vanaf een jonge leeftijd. Je kunt beginnen met het voorlezen van boekjes en vervolgens een gesprek aangaan waar het verhaal over ging. Als jouw kind al bepaalde woorden kan lezen, is het belangrijk om dit te stimuleren door jouw kind zelf verhalen te laten lezen.
Stap 4: Woordenschatspelletjes
Als jouw kind al een aantal woorden kan lezen en alle letters van het alfabet kent, kun je een aantal leuke en educatieve spelletjes spelen. Dit kan handig zijn om de woordenschat op te bouwen. Zo komt jouw kind in aanmerking met allerlei verschillende woorden. Door dit spelenderwijs op te pakken, blijft de kennis vaak beter hangen.
Stap 5: Buiten de deur leren
Tijdens uitstapjes met je kind, kan je kind veel nieuwe woorden leren. Denk bijvoorbeeld aan het woord auto, bus, trein of bepaalde dieren. Op die manier kan je kind zijn of haar vocabulaire vergroten, zodat het praten een stuk makkelijker wordt. Je kunt gemakkelijk je kind stimuleren om te praten en om de juiste woorden te verbinden aan de juiste producten.
Stap 6: Geduld en aanmoediging
Het is belangrijk om gedurende dit proces genoeg geduld te hebben. Jouw kind heeft natuurlijk niet de volledige Nederlandse taal onder de knie binnen een aantal tellen. Zorg daarom voor genoeg geduld, en ondersteun jouw kind hierin. Het is ook belangrijk om jouw kind aan te moedigen in dit proces.
Veelgestelde vragen over het praten van je kind
Kinderen beginnen meestal met praten tussen 12 en 18 maanden, maar het kan variëren. Sommige kinderen beginnen eerder, terwijl anderen wat later zijn.
Praat veel tegen je kind. Benoem objecten, activiteiten en emoties in de omgeving van je kind. Lees ook regelmatig boeken voor en zing liedjes.
Het is normaal dat kinderen zich in hun eigen tempo ontwikkelen. Als je je zorgen maakt, kun je altijd overleggen met een kinderarts of een logopedist voor advies.
Stimuleer de woordenschat van je kind door nieuwe woorden aan te bieden, vragen te stellen en gesprekken te voeren. Bezoek ook plekken zoals parken, musea en bibliotheken om nieuwe ervaringen op te doen.
Als je kind problemen heeft met uitspraak, overleg dan met een logopedist. Ze kunnen helpen met oefeningen en advies om de uitspraak te verbeteren.
Het is belangrijk om niet te veel nadruk te leggen op correctie. Moedig je kind aan om te praten en begrijp wat hij bedoelt. Als je kind woorden verkeerd uitspreekt, kun je het correct herhalen zonder te straffen.
Overmatig gebruik van beeldschermen kan de taalontwikkeling negatief beïnvloeden. Beperk de schermtijd van je kind en moedig interactie en gesprekken in de echte wereld aan.
Het is mogelijk om meerdere talen aan je kind te leren. Bied consistentie door één taal per situatie te gebruiken (bijv. één taal thuis en een andere buitenshuis) en moedig contact met native speakers aan.
Babygebaren kunnen nuttig zijn om de communicatie met een baby te vergemakkelijken voordat ze kunnen praten. Ze kunnen helpen bij het begrijpen van behoeften en het verminderen van frustratie.
Als je kind moeite heeft met lezen en schrijven, zoek dan professionele hulp bij een leerkracht, logopedist of taalspecialist. Vroege interventie is vaak effectief bij het aanpakken van lees- en schrijfproblemen.