Terugkomen van zwangerschapsverlof: zo bouw je het werkleven weer op
Terugkeren naar het werk na zwangerschapsverlof vereist planning en voorbereiding. Het ideale moment om terug te keren varieert per persoon. Voorbereiding omvat het regelen van kinderopvang en het omgaan met mogelijke schuldgevoelens. Een soepele overgang kan worden bevorderd door langzaam weer te beginnen en open communicatie met de werkgever. Het omgaan met een zware werklast na verlof vereist het stellen van grenzen en samenwerking met de werkgever.
Inhoudsopgave
Wanneer je zwanger bent geweest, dan heb je natuurlijk recht op zwangerschapsverlof. Een zwangerschapsverlof kan heel lang duren en daarom is het goed om op een gegeven moment je werkleven weer op de rit te krijgen. Toch kan dat soms lastiger zijn dan dat het lijkt en daarom hebben we hieronder voor jou een paar tips om ervoor te zorgen dat je je werkleven weer kunt oppakken, nadat je met zwangerschapsverlof bent gegaan.
Het ideale moment om terug te keren
Er komt een moment dat je na je zwangerschap weer terug aan het werk moet. Wanneer je weer terug aan het werk moet, verschilt per situatie. Zo kan het zijn dat je langer zwangerschapsverlof hebt opgenomen dan een andere vrouw. Je hebt in ieder geval tien tot twaalf weken recht op verlof, dus je kunt na deze periode weer op zoek gaan naar het optimale moment om terug te keren naar het werk.
Voorbereiding voor de terugkeer
Voor de ene moeder is het een fijn moment om weer terug te gaan naar het werk, maar het kan ook voor sommige moeders een moment zijn om tegenop te zien. In ieder geval geldt voor alle moeders die weer aan het werk gaan, dat het nodige voorbereid moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een opvang voor jouw kind. Dat kan een opa of oma zijn, maar je kunt natuurlijk ook denken aan de kinderopvang.
Omgaan met schuldgevoelens
Zoals we net al kort benoemden, kan het zijn dat je als moeder zijnde opziet tegen het moment dat je weer aan het werk moet gaan, maar het kan ook zijn dat je juist weer blij bent om naar het werk te gaan. Je kunt immers niet meer hele dagen doorbrengen met jouw kleine, aangezien jouw verlof erop zit. Het kan zijn dat je met eventuele schuldgevoelens kampt als je weer aan het werk moet. Toch is het belangrijk dat je omgaat met deze schuldgevoelens. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de positieve punten die jouw kind kan meekrijgen vanuit de kinderopvang, en het is ook goed voor jezelf om weer onder jouw collega’s te komen en het werk op te kunnen pakken waar je blij van wordt.
Een soepele overgang bevorderen
Om weer terug te komen in het werkleven, is het belangrijk om er niet meteen in te springen, het is goed om even wat tijd te nemen. Op die manier kun je met gemak langzamerhand weer gaan wennen op je baan. Zo kan het zijn dat het voor jou prettig is om te beginnen met het werken van halve dagen. Op die manier kun je rustig de werkzaamheden weer oppakken. Ook kan het helpen om een aantal dagen minder te gaan werken, zodat je toch bij je baby kunt blijven. Daarnaast kan het natuurlijk altijd goed zijn om dit ook in overleg te doen met je partner. Op die manier kunnen jullie beide weer wennen aan het werkleven en de baby.
Communicatie met de werkgever
Verder is het ook van belang om goed contact te houden met je werkgever. Als jij met zwangerschapsverlof gaat, dan is het natuurlijk aan je werkgever de taak dat je weer makkelijk kunt re-integreren. Voer dan ook altijd gesprekken met je werkgever over wat jij fijn vindt en of dat geregeld kan worden. Op die manier hoef jij je geen zorgen te maken dat het niet goed gaat op werk of dat je niet meer terug kunt komen.
Omgaan met een zware werklast
Het kan zijn dat je na je verlof kampt met een zware werklast. Dit kan lichamelijk zijn, maar ook mentaal. Het is belangrijk dat je hier goed mee weet om te gaan: geef bijvoorbeeld jouw grenzen aan bij jouw werkgever als je veel werklast ervaart en kom samen tot een oplossing.
Veelgestelde vragen over werken na je zwangerschapsverlof
Het moment waarop je weer aan het werk gaat, varieert afhankelijk van de wetgeving en het beleid van je werkgever. In veel landen is het gebruikelijk om 12 weken zwangerschapsverlof te hebben, maar dit kan verschillen.
Ja, veel werkgevers bieden flexibele werkuren of thuiswerkmogelijkheden aan om je te helpen de zorg voor je baby te regelen.
In veel landen heb je recht op borstvoedingspauzes op het werk. Het is belangrijk om de wetgeving in jouw regio te raadplegen en met je werkgever te bespreken hoe deze pauzes worden gefaciliteerd.
Ja, in veel landen zijn werkgevers verplicht om geschikte faciliteiten te bieden voor het kolven van moedermelk, zoals een privékamer met een koelkast. Raadpleeg de wetgeving in jouw regio voor specifieke vereisten.
Veel werkplekken bieden verlofregelingen voor de zorg van zieke kinderen. Dit kan variëren van betaald verlof tot onbetaald verlof, afhankelijk van de arbeidswetgeving en het beleid van je werkgever.
Je hebt het recht om veranderingen aan te vragen in je werkstatus, zoals deeltijdwerk, maar dit kan afhangen van de goedkeuring van je werkgever. Overleg met je werkgever over eventuele wijzigingen.
Sommige werkgevers bieden kinderopvangdiensten op de werkplek aan. Informeer bij je werkgever of deze optie beschikbaar is.
Je behoudt meestal je recht op vakantiedagen na je zwangerschapsverlof. Bespreek met je werkgever hoe je deze dagen kunt opnemen.
Als je discriminatie, pesterijen of problemen op het werk ervaart vanwege je zwangerschap of moederschap, neem dan contact op met de HR-afdeling van je werkgever en zoek juridisch advies indien nodig.
Betaald zwangerschapsverlof varieert sterk van land tot land en zelfs van werkgever tot werkgever. Raadpleeg de arbeidswetgeving en het beleid van je werkgever om te bepalen of je recht hebt op betaald verlof en hoeveel.