Tips bij darmkrampjes.

Helaas krijgen onze kindjes te maken met darmkrampjes, dit is verschrikkelijk natuurlijk. Je zal je dan mogelijk afvragen of je dan moet afwachten en doorbijten tot je kindje hier overheen groeit. Nee, gelukkig niet. Er zijn wel wat tips en trucs die een uitkomst kunnen bieden.

Denk aan bijvoorbeeld:

– Leg een warm kruikje op zijn buikje. De warmte van een kruik of kersenpitzakje kan je baby helpen ontspannen en zo voor verlichting zorgen. Ook een warm bad kan dit effect hebben.

– Masseer zijn buik zachtjes. Doe dit door met warme handen zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken over zijn buik. Dit geeft niet alleen verlichting, maar is ook een fijne interactie tussen jou en je kindje.

– Fiets met zijn benen in de lucht. Dit doorbreekt de spanning in de buikspieren en kan zo verlichting bieden. De ronddraaiende beweging helpt namelijk zijn buik ontspannen.

– Afleiding in de vorm van geluid of beweging. Zing een liedje voor je baby, schommel hem heen en weer of maak een ritje met de auto. De ritmische bewegingen kunnen hem tot rust brengen.

– Inbakeren. Met darmkrampen kan je in een vicieuze cirkel van onrust en narigheid terechtkomen. Inbakeren kan helpen je baby rustig te krijgen, zodat hij een goede nachtrust heeft en er vervolgens weer wat beter tegen kan.

– Middelen van de drogist. Er zijn diverse producten bij de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampen zoals Cinababy, Infacol, Iberogast. Een positief effect is bij geen van allen wetenschappelijk bewezen, maar toch zweren sommige ouders erbij.

– In de draagzak of draagdoek. Neem je baby in de draagzak of draagdoek en ga een stukje wandelen. Jouw lichaamswarmte, het ritmisch kloppen van jouw hart en het heen en weer wiegen kunnen hem kalmeren.

– Een fijne houding. Probeer een houding te vinden waarin je kindje zich prettiger voelt. Veel baby’s met darmkrampjes vinden het fijn om met hun buik op je onderarm te liggen. Met je hand ondersteun je zijn onderbuik. Een gebogen houding (foetushouding) is vaak ook fijn.

– Geen venkelthee of anijsthee. Venkelthee of anijsthee geven, is een tip uit de oude doos om darmkrampen te verlichten. Het is echter niet verstandig dit aan je baby te geven. Het bevat plantengifstoffen, die bij een jonge baby mogelijk gauw schadelijk kunnen zijn.

Heb jij nou nog mooie aanvullende tips? Geef ze dan door en wij zullen dit lijstje aanpassen.