Zorgverzekering 2021 en zwangerschap.
We gaan alweer richting november 2020 en sommige van ons kijken al rond naar zorgverzekeringen en de mogelijke verandering. Maar ben je zwanger en uitgeteld in 2021 dan is het zeker niet onverstandig om alvast eens goed naar je huidige zorgverzekering te kijken. Iedereen weet dat er in de periode van zwangerschap, bevallen en de kraamperiode extra kosten aanwezig zijn en we willen hier allemaal zoveel mogelijk ons voordeel uithalen.
De basisverzekering is voor iedereen vanaf 18 jaar die woont of werkt in Nederland verplicht. Over de inhoud van deze basisverzekering hebben de zorgverzekeraars zelf niet alles te zeggen. Rijksoverheid bepaald de inhoud en deze kan jaarlijks dus ook veranderen.
Enkele zorgkosten die in 2021 vergoed worden vanuit het basispakket zijn:
– Verloskundige hulp, alle kosten die met de verloskundige en / of de gyneacoloog te maken hebben.
– De bevalling, als je thuis gaat bevallen worden de kosten altijd vergoed. Moet je met medische noodzaak in het ziekenhuis bevallen dan worden de kosten ook vergoed. Voor een bevalling zonder medische noodzaak geld een eigen bijdrage. Zo geld er ook een eigen bijdrage voor een eventuele bevalling in een geboortecentrum.
– Echo’s, zowel de echo’s via de verloskundige, gyneacoloog of de huisarts worden vergoed.
– Zwangerschapsincontinentie, de eerste 9 behandelingen voor bekkenfysiotherapei worden vanuit de basisverzekering vergoed. Mogelijk geld er hier wel een eigen risico.
– Kraamzorg, De uren voor kraamzorg waar iedereen recht op heeft worden vergoed van uit de basisverzekering. In 2021 ga je wel een eigen bijdrage betalen van €4.40 per uur.
Eigenlijk veranderd er dus heel erg weinig ten opzichte van 2020 in de basiszorg. Enkel zullen we te maken met een premie stijging, maar dit word allemaal nog bekend gemaakt.
Een aanvullende verzekering * is ook zeker niet overbodig, je kan dan bijvoorbeeld denken aan:
– Kraamzorg, de kosten die je normaal zelf als eigen bijdrage hebt kunnen deels weer worden gedekt doro de aanvullende verzekering.
– Kraampakket, deze is altijd handig hier in zitten alle noodzakkelijke dingen die je nodig hebt bij een thuisbevalling.
– Combinatietest, deze test word in 2021 alleen vergoed uit een basis zorgverzekering bij medische noodzaak. Wil je een de eigen bijdrage voor deze test beperken zijn er aanvullende verzekeringen die deze dekking geven.
– Fysiotherapie, deze vallen niet onder de basisverzekering, maar tijdens de zwangerschap kunnen deze wel heel erg handig zijn.
– Zwangerschapscursussen, denk aan bijvoorbeeld zwangerschapsyoga en zwangerschapsgymnastiek.
Zo zijn er vast nog veel meer aanvullende mogelijkheden binnen de aanvullende verzekering, ons advies is kijk hier altijd goed naar en zorg dat je het pakket past wat het beste bij jullie situatie past.
* Iedere zorgverzekeraar heeft een eigen samenstelling van de aanvullende verzekering, kijk hier altijd goed naar. vanaf november 2020 zullen alle veranderingen bekend gemaakt worden.
Het eigen risico word over het algemeen niet in rekening gebracht bij voorgeschreven verloskundige hulp, maar er zullen altijd onderzoeken zijn die wel een eigen risico hebben. Denk dan aan bijvoorbeeld:
– Geneesmiddelen,
– Vervoer per ambulance,
– Nipt test,
– Vruchtwaterpunctie,
– Vlokkentest,
– Bloedonderzoeken,
– Gyneacologische hulp, behalve de verloskundige verrichtingen.
Het eigen risico zal in 2021 opnieuw €385,00 euro zijn.