De 14de week van de zwangerschap

Heb je al wat meer energie? Ervaring is dat er nu een leukere en fittere tijd aanbreek! Jullie baby kan nu de vingers en tenen vrijuit bewegen en dat doet jullie baby dan ook volop. Ook de stembanden zijn klaar, al heeft jullie baby daar nu natuurlijk nog niets aan.

Tot deze week groeien alle baby’s ongeveer even snel, vanaf nu gaat iedere foetus op zijn eigen tempo verder. Jullie baby is nog steeds topzwaar met een hoofd dat net zo groot is als de rest van het lichaam. Gelukkig is het hoofd bij de bevalling nog maar ongeveer een kwart van het lichaam. Vooral het lichaam zal de komende twee trimesters hard groeien om de verhoudingen wat recht te trekken.

Het hoofdje van jullie baby wordt steeds menselijker. De oren krijgen meer vorm en zitten bijna op de definitieve positie. Op het puntje van de neus ontstaan neusgaten en ook de tong en gehemelte ontwikkelen zich. Op de kruin van dat grote hoofdje verschijnen haarzakjes, net als op de rest van het lichaam. Jullie baby begint met het slikken van vruchtwater en alle vitale organen zitten op hun plek en beginnen te werken.