Week 13, Je eerste trimester zit er op.

Gefeliciteerd! Je bent dertien weken zwanger! Nu het eerste trimester erop zit, zal je lang niet meer zo moe en misselijk zijn als in het begin. En dus kun je nu echt gaan genieten van je zwangerschap!! Doe dat ook zeker!

Jullie baby krijgt nu nesthaartjes: witte donsharen over zijn hele lijf. En hij kan al op zijn duim zuigen!

In de 13e week van je zwangerschap maakt jullie baby weer grote sprongen in de ontwikkeling. De maag ontwikkelt zich snel en begint zelfs al met het produceren van spijsverteringssappen. Daarnaast begint het spijsverteringsstelsel met het oefenen van de samentrekkingen die straks nodig zijn voor het verteren van voedsel. De darmen die eerst in een holte in de navelstreng groeiden, verhuizen nu naar de buik.

Ook de nieren zijn hard aan het werk en maken vanaf de 13e week van je zwangerschap urine aan. De plasjes van jullie baby komen in het vruchtwater terecht. Wordt de kleine een jongen, dan gaan zijn testikels testosteron aanmaken. Verder maakt het beenmerg witte bloedcellen aan. Dat is maar goed ook, want zodra jullie baby de veilige baarmoeder heeft verlaten, heeft jullie baby deze hard nodig als verdediging tegen ziektekiemen.