baby

Bevallen in bad: dit heb je nodig 

Heb je besloten om thuis te gaan bevallen in bad? Dan staat er natuurlijk een boel op je te wachten. Zo moet je de ruimte én natuurlijk jezelf goed voorbereiden op de bevalling die plaats gaat vinden in bad. Wat je nodig hebt bij een bevalling in bad, zetten we hieronder voor je op een rij.

Genoeg ruimte

Allereerst is het goed om ruimte te maken in je huis, waar je het bad neer kunt zetten. Een bad kan best groot zijn van formaat en daarom is het goed om genoeg ruimte te maken. Kijk goed naar de afmetingen van het bad, om vervolgens ruimte vrij te maken die je nodig hebt. Zorg er daarbij ook voor, dat je je meubels niet aantast. Op die manier kun je zonder zorgen het bad klaarmaken als dat nodig is.

Kennis over wat er staat te gebeuren

Een bevalling in bad is natuurlijk niet iets dat je regelmatig doet. Het is daarom belangrijk om kennis te vergaren over wat je allemaal staat te wachten. Zo kan een bevalling in bad erg prettig zijn, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Je moet bijvoorbeeld niet te lang achter elkaar in het bad gaan zitten. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd met je verloskundige jouw plannen te bespreken om erachter te komen of een badbevalling überhaupt mogelijk is. 

Bad met lekker water

Verder heb je natuurlijk een bad nodig die je gemakkelijk neer kunt zetten op de vrijgemaakte plek. Zorg er ook voor dat de verloskundige ruimte genoeg heeft om jou te ondersteunen in het bad. Vervolgens kun je een bad vullen met water op de juiste temperatuur. De temperatuur van het water mag rond de 37 graden liggen. Op die manier is het comfortabel en komt je baby daadwerkelijk terecht in een warm bad. Zorg er wel voor dat het bad stevig is, zodat je comfortabel je kind ter wereld kunt brengen als de tijd rijp is.

baby

Verloskundige

De verloskundige is natuurlijk jouw hulp tijdens de zwangerschap en ook tijdens de bevalling. Het is daarom goed om jouw verloskundige in te schakelen bij de badbevalling, zodat diegene een oogje in het zeil kan houden en kan checken of alles wel volgens de juiste regels gebeurt. Een verloskundige weet natuurlijk ook hoe er gehandeld moet worden tijdens en na de bevalling.

Handdoeken om je kind in op te vangen

Als laatste is het natuurlijk ook fijn als je je kind op een juiste manier op kunt vangen. Als iedereen nat is, dan heb je een grote smeerboel in huis. Daarom is het goed om handdoeken klaar te hebben liggen voor als je kind ter wereld komt. Op die manier kan je je kind droog maken en op een veilige manier warm houden. Ook voor de moeder is het fijn om handdoeken klaar te hebben liggen. Zo kan het ook uitkomst bieden om een handdoek met koud water tegen het hoofd te houden, zodat de moeder een beetje kan afkoelen. Een handdoek kan dus niet ontbreken voor deze bevalling.

Veelgestelde vragen over een badbevalling

Wat is het voordeel van een badbevalling?

Een badbevalling kan meerdere voordelen opleveren: zo kun je je beter bewegen, wordt de huid zachter en kun je minder pijntjes ervaren rondom de bekken. Je lichaam kan beter ontspannen in een warm bad.

Hoe warm moet het water zijn in bad voor een badbevalling?

De temperatuur van het water moet ongeveer 36 of 37 graden zijn voor een badbevalling.

Is het mogelijk om in mijn eigen bad te bevallen?

Het kan mogelijk zijn om in je eigen bad te bevallen, maar zorg er wel voor dat de verloskundige jou van alle kanten kan benaderen.

Welke kleding draag ik bij een badbevalling?

Je kunt zelf kiezen wat je draagt tijdens een badbevalling: zo kun je bijvoorbeeld een top aantrekken. Leg ook een badjas naast je.

Wat is een bevallingsbad?

Een bevallingsbad is een bad waarin je kunt bevallen. Als je zelf geen bad hebt, of geen geschikt bad, kun je een bevallingsbad aanschaffen om in te kunnen bevallen.

Wat is nadeel van een badbevalling?

Een badbevalling kan voor een moeder veel uitkomst bieden. Toch zitten hier gevaren aan verbonden, zoals kans op verdrinking voor de kleine. Zo is het goed dat je kind op tijd wordt opgevangen zodat er niet te veel water in de longen komt.

Wat heb je nodig voor een badbevalling?

Voor een badbevalling heb je veel spullen nodig zoals een bad, lekker warm water, een verloskundige, handdoeken, een schone ruimte en kleding voor de baby als het eenmaal geboren is. Op die manier kun je in goede banen een badbevalling uitvoeren.

Hoe bereid ik me voor op een badbevalling?

Het is belangrijk om jezelf goed te verdiepen in wat er komt kijken bij een badbevalling. Regel ook een bad en de spullen die je nodig denkt te hebben. Zorg er ook voor dat de verloskundige je helpt met de bevalling.

Waarom mogen handdoeken niet ontbreken?

Een handdoek is heel fijn voor je kind om te gebruiken nadat het uit de baarmoeder komt. Het is warm, hij of zij wordt droog en het is schoon. Op die manier kun je met een gerust hart toekijken hoe je baby wordt schoongemaakt.

Kan een baby geboren worden in bad?

Ja, dat kan. Voor je baby en jou kan dit erg fijn zijn, zo raak ontspannen en heb je minder kans op scheuring.