De eerste week van de zwangerschap.

Je bent nu officieel 1 week zwanger, terwijl je eigenlijk nog helemaal niet zwanger bent. Hoe dit precies zit, lees je bij het grote zwangerschapsduur mysterie. Dit is de week van je vruchtbare dagen en waarschijnlijk de week dat jij de seks of vruchtbaarheidsbehandeling hebt die leidt tot de bevruchting.

Je bent nu nog niet zwanger en jullie baby bestaat dus nog niet. Het moment van bevruchting komt wel steeds dichterbij. Als je een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen hebt, vindt je eisprong aan het begin van week 2 plaats, rond dag 15. Hierbij komt een rijpe eicel vrij die door een spermacel bevrucht kan worden.

De kans is groot dat je aan het eind van deze week of in het begin van week 2 de vrijpartij hebt die vooraf gaat aan de bevruchting. De spermacellen moeten een lange reis afleggen om bij de eicel te komen. Meestal komen ze elkaar tegen in de eileider. Spermacellen zijn geduldig, ze kunnen wel 5 dagen overleven. Misschien zijn ze dus al even aan het wachten. Je meest vruchtbare dagen zijn dan ook de twee dagen voor je ovulatie en de dag van het ovuleren zelf.