Jou tweede week van de zwangerschap.

Je bent volgens de telling 2 weken zwanger, maar pas in deze week vindt de daadwerkelijke bevruchting plaats. Dit komt doordat de eerste dag van je laatste menstruatie geldt als het begin van je zwangerschap. Nadat de eicel bevrucht is, begint de reis naar de baarmoeder. Vanaf nu ligt het geslacht van jullie toekomstige baby al vast!

Deze week is het zover: de mannelijke spermacel bevrucht jouw vrouwelijke eicel. De samensmelting van deze cellen wordt ook wel de conceptie genoemd. Het duurt nog wel even voordat jij het kan zien, maar het geslacht van jullie baby ligt nu al vast. Dit ligt namelijk opgeslagen in het DNA van de samengesmolten eicel en zaadcel.

In week 2 van je zwangerschap begint de bevruchte eicel, ook wel zygote genaamd, vanaf de plek van bevruchting, de eileider, met de reis naar de baarmoeder. Onderweg vermenigvuldigt de zygote zich snel tot een zeer kleine bal van cellen, de blastocyste. Tussen de 6 en 12 dagen na de bevruchting zal de blastocyste zich innestelen in de baarmoederwand.