activiteiten met baby

Deze activiteiten kun je doen met je baby

Ben je pas bevallen van een baby en vind je dat het binnenkort tijd is om activiteiten te ondernemen met jouw kleine? Dan kun je aan een aantal activiteiten denken: deze zetten we hieronder voor je op een rij, zodat je inspiratie krijgt om erop uit te gaan met jouw kersverse baby. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat sommige activiteiten pas geschikt zijn voor baby’s voor een bepaalde leeftijd.

Knuffelen

Knuffelen is natuurlijk al een leuke activiteit op zich en dit doe je waarschijnlijk al regelmatig met jouw kind. Knuffelen is namelijk heel belangrijk: door te knuffelen, maak je lichamelijk contact met jouw kind en dat is voordelig voor zowel jouw kind als voor jou. Door te knuffelen kunnen jullie namelijk een hechte band opbouwen en het zorgt ervoor dat het kind wordt getroost, waardoor het kind minder gauw kan gaan huilen. Ga dus regelmatig lekker met jouw kleine knuffelen: lekker samen knuffelen op de bank, of draag jouw kind met je mee in de draagzak. Dat is namelijk ook een goede manier om lichamelijk contact te maken!

activiteiten ondernemen met baby

Wandelen

Staat de eerste wandeling met jouw baby op de planning? Een spannend moment, want dit gaat het eerste moment worden dat jouw baby in contact komt met de buitenwereld. Het is belangrijk om niet te snel met jouw kersverse baby naar buiten te gaan, aangezien jouw baby eerst moet aansterken om daadwerkelijk naar buiten te gaan. En dat geldt natuurlijk ook voor jou als moeder: je moet ook aansterken na de bevalling. Toch kan er een moment komen dat jullie allebei klaar zijn om naar buiten te gaan. Houd rekening met de weersomstandigheden, doe jouw baby in de wagen of draagzak en verken samen de buitenwereld.  

Zwemmen

Een andere leuke activiteit die je kunt ondernemen met jouw kind, is door te gaan zwemmen. Jouw baby zal het heerlijk vinden om lekker te gaan zwemmen in het warme water en dat is natuurlijk voor jou als ouder ook een leuk gezicht om te zien. Het is een ideaal moment om even een ontspanningsmoment voor jullie tweeën te creëren. Houd er wel rekening mee dat je op zoek gaat naar een speciaal babybad dat warm genoeg is voor jouw kleine. Ook is het belangrijk om niet te lang met jouw kind te gaan zwemmen, én zorg er natuurlijk voor dat jouw kind oud genoeg is om te mogen zwemmen.

Zingen

Misschien niet een hele leuke activiteit voor jou als ouder zijnde als je niet goed kunt zingen, maar dit is wél een leuke activiteit voor jouw baby. Door een liedje te zingen, kan jouw kind namelijk rustig en kalm worden. Bovendien is het zingen van een liedje voordelig voor de taal- en spraakontwikkeling van jouw kleine. Jouw kind komt zo namelijk in aanmerking met verschillende woorden en ritmes. Zing daarom regelmatig een liedje voor jouw kleine, om van zowel de bovenstaande voordelen te profiteren als jouw kind te vermaken. 

Veelgestelde vragen over activiteiten ondernemen met een baby

Welke activiteiten kan ik doen met mijn pasgeboren baby?

Met een pasgeboren baby kun je eenvoudige activiteiten doen zoals knuffelen, zingen, praten en samen op een zachte ondergrond liggen.

Wanneer kan ik beginnen met spelen met mijn baby?

Je kunt vanaf de geboorte met je baby spelen door middel van zachte aanrakingen en het tonen van gezichtsuitdrukkingen.

Welke spelletjes zijn geschikt voor een baby van 3-6 maanden?

Voor baby’s van 3-6 maanden kun je activiteiten zoals spelen met zachte speelgoedjes, kiekeboe spelen en hen voorzichtig in de lucht tillen proberen.

Wat zijn leuke buitenactiviteiten voor een baby?

Buitenwandelingen in de kinderwagen, spelen in de schaduw en naar de natuur kijken kunnen geweldige buitenactiviteiten zijn voor baby’s.

Hoe kan ik de zintuiglijke ontwikkeling van mijn baby stimuleren?

Gebruik speelgoed met verschillende texturen, kleuren en geluiden om de zintuiglijke ontwikkeling van je baby te bevorderen.

Zijn er activiteiten die de taalontwikkeling van mijn baby ondersteunen?

Praat en zing veel met je baby. Boeken voorlezen en benoemen wat je doet, zoals “Ik doe je luier aan,” helpt ook bij de taalontwikkeling.

Wat zijn veilige activiteiten om de motorische vaardigheden van mijn baby te ontwikkelen?

Babygymnastiek, kruipen op een zachte mat en tummy time zijn activiteiten die de motorische vaardigheden van je baby kunnen verbeteren.

Kan ik met mijn baby naar babyzwemlessen gaan?

Ja, babyzwemlessen zijn geweldig voor zowel waterplezier als het bevorderen van de motorische ontwikkeling van je baby. Zorg voor een geschikt zwembad en begeleiding.

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen bij activiteiten met mijn baby?

Zorg altijd voor toezicht en kies veilig speelgoed en activiteiten die geschikt zijn voor de leeftijd en ontwikkelingsfase van je baby.

Wat is het belangrijkste bij het doen van activiteiten met mijn baby?

Het belangrijkste is om plezier te hebben en een sterke band met je baby op te bouwen. Luister naar hun signalen en behoeften, en geniet van de kostbare momenten samen.