doorkomende tandjes kind

Doorkomende tandjes: zo zorg je goed voor jouw kind

Het herkennen van tekenen van doorkomende tandjes bij baby’s is essentieel, waaronder kwijlen, huilen en prikkelbaarheid. Tandheelkundige zorg voor baby’s omvat tandenborstelen met een zachte borstel en speciale babytandpasta. Een bijtring kan comfort en verlichting bieden tijdens het doorkomen van tandjes. Let op voeding en dieet, vermijd pijnstillers zonder overleg met een arts en plan regelmatige tandartsbezoeken. Moedig goede mondverzorgingsgewoonten aan bij kinderen door het goede voorbeeld te geven en tandenpoetsen plezierig te maken.

Als jouw kindje begint te groeien, komen daarbij ook de doorkomende tandjes vanzelf om de hoek kijken. Het doorkomen van de tandjes kan een vervelende situatie zijn voor jouw baby. Het is daarom belangrijk om in deze periode goed te zorgen voor jouw kind: hieronder hebben we een aantal tips voor je.

Het herkennen van tekenen van doorkomende tandjes

Allereerst is het natuurlijk goed om de tekenen van doorkomende tandjes te herkennen. Wanneer de tandjes beginnen door te komen, kan jouw baby beginnen te kwijlen, te huilen, en kan het ook zijn dat jouw kindje rode wangen krijgt en dat hij of zij wat prikkelbaarder is dan normaal. Ook kan het zijn dat jouw kind vatbaarder is door de doorkomende tandjes en daardoor een beetje ziek kan worden. 

Het doorkomen van de tandjes begint ongeveer rond de vier tot zeven maanden. In het begin komen de onderste snijtanden tevoorschijn. Het doorkomen van de tanden kan wel een paar jaar aanhouden; totdat alle tanden zijn ontwikkeld, is een kind gemiddeld drie jaar.

Tandheelkundige zorg voor baby’s

Vertoont jouw baby de bovenstaande symptomen en voel je inderdaad in het tandvlees dat er een tand aan zit te komen? Dan is het prettig voor jouw kind om alvast wat maatregelen te treffen. Zo kun je bijvoorbeeld over het tandvlees wrijven van jouw kind met jouw vinger. Als de tanden eenmaal door zijn, is het belangrijk om te beginnen met tandverzorging. Je kunt hiervoor een zachte tandenborstel gebruiken waarmee je de tanden kunt poetsen. Je kunt hiervoor een vingerborstel gebruiken. Houd er ook rekening mee dat je speciale babytandpasta gebruikt.

Bevorderen van comfort en verlichting met een bijtring

Het proces van het doorkomen van de tandjes kan erg pijnlijk zijn voor jouw kleine. Het is daarom belangrijk om maatregelen te treffen waardoor de pijn wordt verlicht. Zo kun je bijvoorbeeld een bijtring aanschaffen: hier kan jouw baby op kauwen als hij of zij pijn ervaart en zo’n bijtring kan ervoor zorgen dat de pijn iets verlicht wordt. Houd wel altijd jouw kind in de gaten als hij of zij zit te kauwen op de bijtring. 

Voeding en dieet

Ook is het belangrijk om te letten op het eten dat je voorschotelt aan jouw kind. Zo moet het eten van jouw kind natuurlijk niet pijnlijk zijn voor de mond, zoals een warm hapje. Daarnaast kun je jouw kind ook een broodkorstje geven, waar hij of zij op kan kauwen. Houd natuurlijk hierbij wel altijd een oogje in het zeil. 

Als de pijn aanhoudt, kun je ook een pijnstiller in de vorm van een zetpil geven: zorg er wel voor dat je dit altijd in overleg met de arts doet.

Het belang van regelmatige tandartsbezoeken

Als eenmaal de tanden door zijn, kun je een bezoekje brengen aan de tandarts met jouw kind. Je kunt dit ongeveer rond het tweede levensjaar van jouw kind doen. Zo kan jouw kind ook wennen aan de tandarts en worden direct de gloednieuwe tandjes van jouw kind gecheckt.

tandjes baby

Veelgestelde vragen over doorkomende tandjes

Op welke leeftijd beginnen de meeste baby’s met het krijgen van hun eerste tandjes?

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandjes tussen 6 en 10 maanden oud.

Wat zijn veelvoorkomende symptomen van doorkomende tandjes bij baby’s?

Symptomen kunnen zijn: kwijlen, prikkelbaarheid, rode wangen, verminderde eetlust en wrijven over het tandvlees.

Hoe kan ik het tandvlees van mijn kind verzachten tijdens het doorkomen van tandjes?

Gebruik een schone, koele bijtring of een vochtige, koude doek om op te kauwen. Het kan verlichting bieden.

Wat zijn veilige bijtringen voor baby’s?

Bijtringen gemaakt van siliconen of rubber, speciaal ontworpen voor baby’s, zijn over het algemeen veilig. Controleer altijd op kwaliteit en veiligheidscertificaten.

Kan ik over-the-counter pijnstillers gebruiken voor mijn baby’s tandjes?

Raadpleeg eerst een arts voordat je over-the-counter pijnstillers gebruikt en volg de doseringsinstructies nauwkeurig.

Moet ik tandpasta gebruiken bij het poetsen van de tanden van mijn baby?

In de meeste gevallen is een kleine hoeveelheid fluoridevrije tandpasta geschikt. Raadpleeg de tandarts voor advies.

Wat moet ik doen als mijn baby ’s nachts onrustig slaapt vanwege doorkomende tandjes?

Probeer pijnverlichtingstechnieken en bied comfort om de slaap van je baby te verbeteren. Een koele bijtring kan helpen.

Wanneer moet ik mijn baby meenemen voor de eerste tandartsafspraak?

Plan de eerste tandartsafspraak rond de leeftijd van 1 jaar of zodra de eerste tanden doorkomen.

Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden tijdens het doorkomen van tandjes?

Vermijd zure of suikerhoudende voedingsmiddelen die het tandglazuur kunnen aantasten.

Hoe kan ik mijn kind aanmoedigen om goede mondverzorgingsgewoonten te ontwikkelen?

Modelleer goede mondverzorgingsgewoonten en maak tandenpoetsen een plezierige dagelijkse routine voor je kind.