babykleren

Deze kleren mogen niet ontbreken in de kledingkast van jouw baby

Belangrijke kledingstukken die niet mogen ontbreken in de kledingkast van je baby zijn rompertjes, bodysuits, slaapzakken en seizoensgebonden kleding zoals zomeroutfits en winterjassen. Vergeet ook niet accessoires zoals mutsjes en sokjes. Speciale gelegenheidskleding zoals doopoutfits en feestkleding zijn handig om te hebben. Zo ben je goed voorbereid op alle weersomstandigheden en gelegenheden.

Wanneer je een kindje verwacht, dan is het natuurlijk verstandig om jezelf en je partner goed voor te bereiden. Naast dat jij andere kleding nodig hebt door de dikke buik, is het ook verstandig om alvast te kijken naar de kledingkast van je baby. Je baby heeft natuurlijk ook kleding nodig en daarom is het goed om daar eens een duikje in te nemen. Op die manier heb je binnen no time de kledingkast klaar voor gebruik en hoef je je geen zorgen te maken dat je baby niet genoeg kleding heeft.

Basisstukken voor dagelijks gebruik

Allereerst is het verstandig om de kleding in huis te halen die de baby elke dag moet dragen. Zo is het van belang dat je genoeg rompertjes in huis haalt, zodat de baby lekker warm blijft mocht dat nodig zijn. Er zijn rompertjes voor warme dagen, zo hebben die rompertjes een korte mouw, waardoor er meer lucht kan komen. Ook voor de koude dagen zijn er rompertjes te vinden met lange mouw. Het is verstandig dat je deze rompertjes ook in de groei koopt. Je kind groeit namelijk snel en zonder rompertje zitten is geen optie. Houd hier dan ook zeker rekening mee. 

Mocht het koud zijn, dan is het ook verstandig om te kiezen voor een bodysuit voor je kind. Dit is een basislaag die ervoor zorgt dat je baby het niet koud krijgt. Het is lekker warm voor je kind en op die manier kun je het elke dag gebruiken. Als laatste is het ook verstandig om een goede slaapzak aan te schaffen voor je kleine. Op die manier is het niet koud en kan hij of zij in de nacht lekker gaan slapen.

babykleren

Seizoensgebonden kleding

Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met het weer buiten en de kleren van je kind. Zo is het handig om kleren voor in de zomer te hebben, zoals een korte broek of een leuk jurkje. Daarnaast is het ook verstandig om te zorgen voor een petje of een hoedje, zodat het babyhuidje niet wordt aangetast door de zon.

Bij de winter is het natuurlijk ook van belang om de juiste kleding aan te trekken bij je baby. Zo moet je een lekkere winterjas aanschaffen, een muts en dikke kleding. Op die manier krijgt je kind het niet koud en hoef je je geen zorgen meer te maken.

Accessoires en speciale kledingstukken

Als laatste is het ook goed om na te denken over de accessoires die je kind kan dragen. Denk hierbij aan mutsjes die je baby beschermt tegen de kou. Ook is het hebben van sokjes en slofjes ideaal. Op die manier kan je kind lekker warm en comfortabel zijn. Verder is het ook handig om gelegenheidskleding niet uit te sluiten in de kledingkast van je baby. Zo is het van belang dat als je kindje wordt gedoopt, dat daar een mooie outfit voor is. Ook voor feestjes is het leuk als je baby feestkleding aan heeft. Als je dit allemaal hebt geregeld, dan heb je al een fikse kledingkast met alles erop en eraan.

Veelgestelde vragen over kleding voor je baby

Hoeveel babykleding heb ik nodig voor mijn pasgeborene?

Dit kan variëren, maar een algemene richtlijn is om te beginnen met 5-7 rompertjes, 5-7 broekjes, 5-7 shirts, 2-3 truien of jasjes, 2-3 slaapzakken of slaappakjes, en enkele paar sokjes en mutsjes.

Welke maat kleding moet ik voor mijn baby kopen?

Koop enkele kledingstukken in newborn maat (maat 50/56) voor de eerste weken, maar investeer voornamelijk in kleding in maat 62/68, omdat baby’s snel groeien.

Wat voor soort stof is het beste voor babykleding?

Kies voor zachte, ademende stoffen zoals katoen. Vermijd synthetische materialen, omdat deze de huid van de baby kunnen irriteren.

Hoe kan ik babykleding wassen?

Was babykleding met een mild wasmiddel dat geschikt is voor baby’s, op een zachte cyclus, en vermijd het gebruik van wasverzachter om huidirritatie te voorkomen.

Moet ik speciale kleding kopen voor verschillende seizoenen?

Ja, pas de kleding van je baby aan op het seizoen. Zorg voor warmere kleding en lagen in de winter en lichtere, ademende kleding in de zomer.

Welke accessoires zijn handig voor babykleding?

Nuttige accessoires zijn onder andere slabbetjes, wantjes, schoentjes, en zonnehoeden voor bescherming tegen de zon.

Hoe kan ik vlekken uit babykleding verwijderen?

Behandel vlekken onmiddellijk met een vlekverwijderaar en was ze volgens de aanwijzingen op het kledinglabel. Vermijd het gebruik van bleekmiddel.

Wat zijn belangrijke veiligheidsoverwegingen bij het kiezen van babykleding?

Zorg ervoor dat babykleding geen losse knopen, koordjes of trekkoorden heeft die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Kies kleding zonder scherpe randen of harde versieringen.

Moet ik vooraf babykleding wassen voordat mijn baby het draagt?

Ja, het is raadzaam om nieuwe babykleding altijd te wassen voordat je het je baby aantrekt om eventuele chemicaliën of verontreinigingen te verwijderen.

Wat moet ik doen als mijn baby snel uit zijn kleding groeit?

Koop tweedehands kleding of ruil kleding met andere ouders om kosten te besparen. Bewaar ook enkele kledingstukken in grotere maten voor wanneer je baby groeit.