babyshower organiseren

Een babyshower organiseren: hier kun je op letten

Het organiseren van een babyshower vereist planning en voorbereiding, inclusief het kiezen van een datum, budget en thema. De locatie kan thuis of elders zijn, en activiteiten zoals spelletjes en cadeaus maken het feest compleet. Eten en drinken spelen een centrale rol, en het vastleggen van herinneringen met fotografie is belangrijk. Veelgestelde vragen behandelen onderwerpen zoals timing, organisatoren, thema’s en dankbetuigingen.

Een babyshower is een leuk moment om de komst van de baby te vieren. Je regelt een babyshower vaak niet zelf, maar vrienden, familie of kennissen pakken dit voor je op. Als je dus van plan bent om voor toekomstige ouders een babyshower te plannen en te vieren, kun je rekening houden met een aantal zaken.

Planning en voorbereiding

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de babyshower te plannen. Hiervoor moet je een geschikte datum prikken. Een babyshower wordt vaak georganiseerd in het derde trimester, ongeveer zo’n twee maanden voor de uitgerekende bevalling. Vervolgens is het belangrijk om deze datum af te spreken met de mensen die op de babyshower komen, maar je moet natuurlijk ook peilen of de toekomstige moeder dan geen afspraken heeft staan. Spreek ook de tijd af wanneer de babyshower gaat plaatsvinden.

Ook is het belangrijk om met z’n allen een bepaald bedrag af te spreken. Een babyshower kost nou eenmaal geld en het is belangrijk om een budget op te stellen. Nodig vervolgens de gasten uit.

babyshower

Thema en decoraties

Het is leuk om een bepaald thema aan de babyshower te koppelen. Dit kan een thema zijn van het geslacht van het kindje, maar je kunt ook een thema koppelen aan de persoonlijkheid of de interesses van de aanstaande ouders. Vervolgens kun je decoraties gaan bestellen en deze tot leven brengen in de ruimte. Zorg er natuurlijk voor dat je dit op de dag van de babyshower doet, zodat het als een ware verrassing komt voor de aanstaande ouders – mits de babyshower thuis wordt gevierd.

Locatie

En over de plek van de babyshower gesproken: het is belangrijk om hierover na te denken. Je kunt namelijk de babyshower thuis bij de aanstaande ouders vieren, maar je kunt er ook voor kiezen om een babyshower in een restaurant te vieren. Mocht je het op een andere plek vieren dan thuis, dan is het belangrijk om deze plek op tijd te reserveren.

Activiteiten en spelletjes

Tijdens de babyshower is het leuk om verschillende activiteiten en spelletjes te organiseren. Het is nog leuker als deze activiteiten te maken hebben met het babythema. Denk bijvoorbeeld aan een babybingo, een luiertaart maken of het raden van babyfoto’s van de gasten.

Cadeaus

Een babyshower staat natuurlijk bekend om de vele cadeaus die worden gegeven aan de aanstaande ouders. Het is daarom leuk om met cadeaus aan te komen die essentieel zijn voor de komst van de baby. Je kunt met z’n allen een leuk cadeau bedenken, maar je kunt ook ieder voor zich een cadeau regelen.

Eten en drinken

Eten en drinken staat centraal tijdens een babyshower. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke brunch, een gezellige high tea of een diner met z’n allen. Ook mogen de zoete lekkernijen niet ontbreken, zoals een cupcake of een taartje.

Fotografie en herinneringen

Een babyshower is een feestelijk moment dat niet gauw mag worden vergeten. Zorg er daarom voor dat er voldoende foto’s worden gemaakt en regel desnoods een fotobooth. Je kunt ook een speciale fotocamera regelen die direct de foto’s uitprint. Je kunt ook een boek aanschaffen waar de foto’s in kunnen worden geplakt.

Veelgestelde vragen over een babyshower

Wanneer moet ik een babyshower organiseren?

Meestal wordt een babyshower georganiseerd in het tweede trimester van de zwangerschap, rond de 6e of 7e maand.

Wie moet de babyshower organiseren?

Meestal organiseren vrienden of familieleden van de aanstaande ouders de babyshower.

Moet ik een thema kiezen voor de babyshower?

Een thema kan de babyshower leuker maken, maar het is optioneel. Kies een thema dat bij de aanstaande ouders past.

Hoeveel gasten moet ik uitnodigen?

Het aantal gasten hangt af van de voorkeur van de aanstaande ouders en de locatiecapaciteit. Meestal varieert het van 10 tot 30 gasten.

Moet ik cadeaus kopen voor de gasten?

Cadeautjes voor gasten, bekend als gunsten, zijn optioneel, maar kunnen een leuke toevoeging zijn aan de babyshower.

Mag ik een babyshower organiseren voor mijn tweede of derde kind?

Ja, babyshowers kunnen ook voor latere kinderen worden georganiseerd, vooral als er veel tijd is verstreken tussen de zwangerschappen.

Kan ik zelfgemaakte decoraties en taart gebruiken?

Zeker! Zelfgemaakte decoraties en taart kunnen persoonlijk en speciaal zijn voor de babyshower.

Hoe kan ik de aanstaande ouders betrekken bij de babyshower zonder hun verrassing te verpesten?

Overleg met de aanstaande ouders over hun voorkeuren en betrek hen bij de planning, maar houd bepaalde details geheim voor een verrassingselement.

Moet ik spelletjes spelen tijdens de babyshower?

Spelletjes zijn gebruikelijk en zorgen voor amusement, maar het is belangrijk om te kiezen wat bij de gasten en het thema past.

Wat is de beste manier om dankbetuigingen na de babyshower te versturen?

Dankbetuigingen kunnen per post of elektronisch worden verstuurd en moeten oprecht zijn om de gasten te bedanken voor hun aanwezigheid en cadeaus.