Vegetarisch eten

Je kindje kan prima vegetarisch eten, zorg er dan wel voor dat je het vlees goed vervangt. Dit omdat je kindje voldoende eiwit, ijzer, vitamine b1 en b12 moet binnen krijgen.

Vis:

Eet je kindje geen vlees maar wel vis? Zorg dan zeker voor 1 keer per week vis.

Vlees vervangers:

Kies elke dag uit Tofu, Ei, Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Noten zijn ook vlees vervangers, alleen deze hebben bij jonge kinderen geen voorkeur, dit door de vergrote kans op verstikkingsgevaar. Geef kinderen tot een leeftijd van 4 het liefst alleen notenpasta en pindakaas. Mocht je kindje een nootje pakken blijf hier dan altijd bij! Of geeft ze gemalen.
Ook kan je af en toe een kant en klare vleesvervanger nemen. Denk dan aan de balletjes en reepjes die je in de supermarkt kunt vinden. Let hierbij het liefst wel op of het de juiste vleesvervangers zijn. In de juiste keuze zit in elk geval:

* Eiwit
* IJzer
* Vitamine b1 of b12

Liefst zo min mogelijk zout!

Groenten:

In groente zit ook ijzer, dus geef je kind elke dag ook volop groente. Je kan altijd in de schijf van vijf kijken hoeveel je kindje nodig heeft. In groenten zit plantaardig ijzer dit word minder makkelijk door het lichaam opgenomen. Vitamine C zorgt er voor dat het ijzer makkelijker uit de voeding gehaald word, dus bij elke maaltijd wat fruit aanbieden is niet overbodig, dit zorgt er juist voor dat het ijzer beter word opgenomen in het lichaam van je kindje.

Helemaal geen dierlijke producten?

Als je je kindje helemaal geen dierlijke producten wilt geven dan is het verstandig om je kindje ook een vitamine b12 supplement aan te bieden. Het is erg belangrijk dat je kindje niets te kort komt omdat ze nog volop in de groei zijn.
Het is dan ook verstandig om hierbij een dietist te raadplegen.