Koemelkallergie

Als je het immuunsysteem reageert op de eiwitten die in de melk zitten spreken we over koemelkallergie. Dit komt bij baby’s vaker voor omdat het maag-darm kanaal nog niet helemaal ontwikkeld is. Gelukkig kunnen onze baby’s hier overheen groeien.

Bij borstvoeding krijgt je kindje via de moedermelk resten melkeiwitten binnen. Kinderen die een koemelkallergie hebben of gehad hebben die hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een andere allergie. Denk dan aan bijvoorbeeld Astma. Ook zullen ze vaak gevoeliger zijn voor andere voedingsmiddelen. De kans is overigens groter wanneer er koemelkallergie in de familie zit.
Overigens is het zo dat de kans het grootst is dat je baby koemelkallergie ontwikkeld in de eerste 6 maanden. Om die reden wordt er vaak geadviseerd om pas na 6 maanden te starten met bijvoeding.

De Symptomen van koemelkallergie:

* Huiduitslag, jeuk en eczeem.
* Tranende ogen.
* Verstopt neusje.
* Diarree en Darmkrampjes.
* Veel huilen.
* Braken.
* Groeiachterstand.

Deze symptomen zijn de meest voorkomende, let wel dat deze symptomen niet altijd wijzen op koemelkallergie. Mocht je vermoeden dat je baby een koemelkallergie heeft neem dan uiteraard contact op met je huisarts.

Voeding.

Als er sprake is van een koemelkallergie dan moet je uiteraard bij het geven van flesvoeding opletten dat je koemelk achterwege laat. Dit is natuurlijk van zelfsprekend. Het beste zou je dan de overstap kunnen maken op hypoallergene kunstvoeding.

Zodra je met bijvoeding gaat starten, wees dan alert als je merkt dat je kindje ergens anders op reageert of uitslag vertoont. Je kan dit altijd het beste overleggen met een diëtist.