Tummy time: wat is het en waarom is het belangrijk?
Tummy Time is het plaatsen van een baby op de buik terwijl ze wakker en onder toezicht zijn. Het bevordert de ontwikkeling van nek- en rugspieren, voorkomt platte hoofdjes en bereidt voor op kruipen. Begin vanaf een week met korte sessies en bouw geleidelijk op. Doe dit 3-5 keer per dag, maak het leuk met speelgoed en vermijd buikslapen. Ouders hoeven geen speciale hulpmiddelen te kopen, maar moeten bij ernstige reflux een arts raadplegen voor aanpassingen.
Inhoudsopgave
Je hebt vast weleens van het begrip ‘tummy time’ genoemd. Tummy time is heel belangrijk voor jouw kind, om bijvoorbeeld de nek- en rugspieren te versterken. Wat tummy time is en waarom het zo belangrijk is voor jouw kleine, zetten we hieronder voor je op een rij.
Wat is tummy time?
Als er wordt gesproken over tummy time, wordt ermee bedoeld dat baby’s op het buikje liggen. De baby moet op deze manier zijn hoofdje omhoog weten te houden, en dat levert een boel voordelen op. Tummy time is de fase voordat jouw kind kan kruipen. Houd altijd een oogje in het zeil als je aan tummy time gaat doen.
Waarom is tummy time zo belangrijk?
Tummy time is erg belangrijk: zo levert tummy time meerdere voordelen op voor jouw kind. Zo is tummy time bijvoorbeeld voordelig voor de motorische ontwikkeling van baby’s en worden de nek- en rugspieren versterkt, evenals de armspieren. Daarnaast kun je op deze manier ook voorkomen dat jouw baby een plat hoofdje krijgt. Daarnaast is tummy time ook een goede manier om jouw kind te stimuleren om vervolgens te tijgeren en te lopen.
Hoe voer je tummy time uit?
Tummy time is dus zeker belangrijk om regelmatig te doen met jouw kleine. Het uitvoeren van tummy time is eigenlijk vrij eenvoudig. Je laat jouw baby simpelweg op zijn of haar buikje liggen en vervolgens moet het kindje het hoofdje omhoog zien te houden. Zorg ervoor dat jouw kind op een zachte ondergrond ligt, maar niet een ondergrond waarin hij of zij kan wegzakken. Een kleedje kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn.
Je kunt tummy time uitvoeren als jouw kindje wakker genoeg is. Een baby die moe is, heeft waarschijnlijk geen zin in tummy time. Zorg er ook voor dat je tummy time gaat uitvoeren als jouw baby geen volle maag heeft; op dat moment op de buik liggen is geen pretje.
Hoe lang moet tummy time duren?
Je kunt al vrij vroeg beginnen met tummy time. Zo kun je al beginnen met tummy time als jouw baby een week oud is. Zorg ervoor dat je het niet al te lang laat duren; doe ongeveer vier minuten aan tummy time, zo’n drie keer per dag. Houd er ook rekening mee dat jouw kindje het waarschijnlijk in het begin niet zo leuk vindt. Vervolgens kun je de tummy time-momenten steeds meer uitbreiden naarmate jouw kind ouder wordt.
Overwinnen van tummy time weerstand
Het kan zijn dat jouw kindje de tummy time-momenten niet zo leuk vindt. Toch is het belangrijk om wel vol te houden, aangezien tummy time veel voordelen oplevert.
- Blijf volhouden en probeer jouw kind later nog een keer op het buikje te laten liggen. Je zult vanzelf merken dat jouw kind het steeds normaler begint te vinden.
- Ook kun je proberen om eerst jouw kind op jouw borst te laten liggen. Zo ligt jouw kind alsnog in deze houding, maar voelt het wel vertrouwd.
- Bovendien kun je verschillende soorten speelgoed aanschaffen die ervoor kunnen zorgen dat jouw kind wordt getriggerd om naar boven te kijken wanneer hij of zij op het buikje ligt.
Veelgestelde vragen over tummy time
Tummy time is wanneer je je baby op zijn of haar buik legt terwijl ze wakker zijn en onder toezicht staan.
Tummy time helpt bij de ontwikkeling van nek- en rugspieren, voorkomt platte hoofdjes en bereidt baby’s voor op kruipen.
Je kunt beginnen met tummy time vanaf een week, en geleidelijk de tijd opbouwen.
Begin met een paar minuten en verleng dit geleidelijk tot 15-20 minuten per sessie.
Streef naar 3 tot 5 sessies per dag, afhankelijk van de tolerantie van je baby.
Probeer het leuk te maken met speelgoed en gezelschap. Blijf rustig en geduldig.
Zolang het onder toezicht gebeurt, is tummy time veilig. Leg je baby echter niet op de buik om te slapen.
Ja, het regelmatig oefenen van tummy time kan het risico op wiegendood verminderen.
Niet per se. Een zachte ondergrond en wat speelgoed zijn voldoende.
Raadpleeg een arts als je baby ernstige reflux heeft. Ze kunnen aanpassingen aanbevelen om tummy time comfortabeler te maken.