ontwikkeling baby

De ontwikkeling van je kind: van tijgeren tot lopen

Dit artikel beschrijft de ontwikkelingsstadia van een baby, van tijgeren tot lopen, en hoe ouders hun kinderen kunnen ondersteunen in elk stadium. Het benadrukt het belang van veiligheid, stimulatie en het vieren van mijlpalen. Veelgestelde vragen behandelen onderwerpen zoals timing, ondersteuning en zorgen over ontwikkeling en veiligheid.

Het is leuk om de ontwikkeling van je kind te zien: zo moet het kind natuurlijk eerst wat nekspieren ontwikkelen om het hoofdje rechtop te kunnen houden, en vervolgens gaat er getijgerd worden en na een poosje kan jouw kind al op de twee beentjes staan. Hoe de ontwikkeling eruit ziet en hoe jij jouw kind hierin kan ondersteunen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Tijgeren en kruipen

Jouw baby ontwikkelt zich snel: voor je het weet, kan jouw baby al tijgeren. Tijgeren is de fase die voor het kruipen zit, waarmee het kindje zichzelf een beetje heen en weer schuift om vooruit te kunnen komen. Dit zijn de eerste stappen in beweging en zijn natuurlijk een ware mijlpaal. Tijgeren is van groot belang voor de ontwikkeling van de spieren en de coördinatie van het kind. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw kind veilig kan tijgeren in de woonkamer.

Nadat jouw kind het tijgeren onder de knie heeft, kan het kruipen beginnen. Vaak begint dit rond de zeven maanden, maar het kan natuurlijk ook zijn dat jouw kind dit veel later of misschien zelfs eerder doet. Laat jouw kind zelf het kruipen ontdekken, maar zorg er natuurlijk wel voor dat je een veilige omgeving creëert. Als jouw baby gaat kruipen, geef je kind dan vooral complimenten. 

baby ontwikkeling

Zitten en ondersteund staand

Ook is het moment aangebroken dat jouw kind gaat leren zitten, waarbij de baby genoeg kracht heeft om zijn of haar lichaam rechtop te houden. Je kunt eerst het kindje nog ondersteunen met zitten, dit gebeurt ongeveer rond de vier maanden. Op den duur heeft jouw kindje de spieren ontwikkeld waarmee het ook zelfstandig kan: dit gebeurt vaak rond de acht maanden. 

Dit is ook het moment dat baby’s kunnen staan op de eigen benen, nog wel met ondersteuning. Het kindje gaat zich bijvoorbeeld vasthouden aan een meubel in de woonkamer. Dit is dan ook een goede voorbereiding voor de volgende fase, waar het kindje zelfstandig gaat staan en kan lopen.

Staan en loopondersteuning

Over het algemeen kan een baby staan wanneer deze een jaar oud is, aangezien er dan genoeg spierkracht in de benen is ontwikkeld. Een kind kan ook rond deze periode al beginnen met zelfstandig lopen, maar het duurt vaak nog wel even  wanneer jouw kind echt los kan lopen. Over het algemeen is dit rond de dertien tot achttien maanden. Het is natuurlijk als ouder zijnde belangrijk dat je je kind hierin ondersteunt en helpt, en complimenten geeft tijdens dit proces. Het gaat natuurlijk met vallen en opstaan.

Vier de mijlpalen

In het eerste jaar gebeurt er dus veel rondom de ontwikkeling van jouw kind. Het is leuk om de mijlpalen te vieren met elkaar, want dit zijn bijzondere momenten. Het is ook leuk om een dagboek bij te houden hoe het gaat met de ontwikkeling van jouw kind: dit is ook leuk om op terug te kijken als jouw kindje ouder wordt.

Veelgestelde vragen over de ontwikkeling van een kind

Wanneer begint mijn baby te tijgeren?

Baby’s beginnen meestal te tijgeren rond de leeftijd van 7 tot 10 maanden.

Hoe kan ik mijn baby helpen bij het tijgeren?

Plaats speelgoed net buiten het bereik van je baby om hen te motiveren te bewegen. Moedig hen aan en geef ze veel ruimte om te oefenen.

Wat zijn de tekenen dat mijn baby klaar is om te gaan zitten?

Je baby kan zelfstandig gaan zitten als ze hun hoofdje stabiel kunnen houden en hun rug- en nekspieren sterk genoeg zijn, meestal rond 6 tot 8 maanden.

Wanneer begint mijn baby te staan met ondersteuning?

Baby’s beginnen meestal te staan met ondersteuning tussen de 6 en 10 maanden, meestal door zich vast te houden aan meubels.

Wanneer kan ik verwachten dat mijn baby de eerste losse stapjes zet?

De meeste baby’s zetten hun eerste losse stapjes ergens tussen 9 en 12 maanden, hoewel het kan variëren.

Moet ik me zorgen maken als mijn baby later begint met lopen?

Niet noodzakelijk. Sommige baby’s beginnen pas na hun eerste verjaardag te lopen. Raadpleeg altijd de kinderarts als je je zorgen maakt.

Hoe kan ik de veiligheid van mijn kruipende en wandelende baby waarborgen?

Babyproof je huis door scherpe hoeken te beschermen, gevaarlijke voorwerpen buiten bereik te plaatsen en stopcontacten te beveiligen.

Wat zijn enkele stimulerende activiteiten om de motorische ontwikkeling van mijn kind te bevorderen?

Bied speelgoed en activiteiten aan die kruipen, lopen en balanceren aanmoedigen, zoals speelgoed dat beweegt of geluid maakt.

Moet ik me zorgen maken over valpartijen als mijn kind leert lopen?

Valpartijen zijn gebruikelijk tijdens het leerproces van lopen. Houd toezicht, zorg voor een zachte ondergrond en bied een helpende hand.

Hoe kan ik mijn kind aanmoedigen om meer te bewegen en actief te zijn?

Doe samen actieve spellen en buitenactiviteiten, moedig speeltijd aan en moedig gezonde levensstijlgewoonten aan, zoals regelmatige lichaamsbeweging.