met de baby in de auto

Veilig met jouw baby in de auto: tips

Voor veilig reizen met je baby in de auto, kies het juiste autostoeltje, installeer het correct, reis achterwaarts totdat je baby ongeveer 15 maanden oud is, begrijp hoe de autogordels werken, zorg voor luchtwegveiligheid en comfort, en bied entertainment. Controleer ook de temperatuur in de auto en vermijd oververhitting.

De eerste keer met jouw baby in de auto is natuurlijk een spannend moment. Je moet immers jouw kleine hummeltje vervoeren op een veilige manier. Daarom hebben we hieronder een aantal tips voor je opgesomd die je kunnen helpen om veilig met jouw kleine in de auto op pad te gaan.

Autostoeltypes en selectie

Om met jouw baby in de auto te kunnen vervoeren, is een autostoeltje een must. Met een autostoeltje kan jouw baby namelijk veilig vervoerd worden. Het is overigens zelfs verplicht om met een autostoeltje jouw kindje te vervoeren. Houd er wel rekening mee dat je verschillende autostoeltypes hebt, zoals babyzitjes, peuterzitjes en autostoelen voor oudere kinderen. De stoeltjes worden onderverdeeld in groepen. Het is belangrijk om voor de juiste groep te kiezen, aangezien jouw kindje zo comfortabel en veilig kan worden vervoerd.

auto baby

Correcte installatie van het autostoeltje

Als je eenmaal een geschikt autostoeltje hebt gevonden, is het belangrijk dat je de autostoel correct installeert in de auto. Het is belangrijk om de instructies op te volgen die je hebt gekregen bij de levering van het stoeltje, zodat de installatie op de juiste manier verloopt. Controleer ook altijd of het stoeltje wel stabiel en stevig vastzit na de installatie.

Achterwaarts gericht reizen

Het wordt geadviseerd om baby’s zo lang mogelijk achterwaarts te laten reizen in de auto. Het is hierbij wel belangrijk om te kijken naar de voorschriften van het autostoeltje; bij sommige stoeltjes moet het kind juist wel met de rijrichting mee in de stoel worden geplaatst. Houd natuurlijk ook rekening met de airbags in de auto.

Het achterwaarts vervoeren kun je aanhouden tot de baby ongeveer vijftien maanden oud is. Vervolgens kun je overstappen naar het voorwaarts vervoeren. 

Veiligheidsgordels in de auto met je baby

Het is belangrijk om te weten hoe je de autogordels moet gebruiken als je het autostoeltje in jouw auto wil bevestigen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van de driepuntsgordel die op de achterbank van de auto aanwezig is. Het autostoeltje wordt namelijk op zijn plaats gehouden door de gordel van de auto. Ook hierbij geldt weer dat je de instructies van het autostoeltje moet opvolgen voor de juiste installatie.

Luchtwegveiligheid en hoofdsteunen

Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw kindje op een veilige manier wordt geplaatst in het autostoeltje. Zorg ervoor dat het kindje wel genoeg vrijheid heeft om te kunnen ademen, niet dat er bijvoorbeeld een kledingstuk voor het gezichtje zit.

Afleidingen en entertainment

Misschien vindt jouw baby het heerlijk om in de auto vervoerd te worden, maar het kan ook zijn dat jouw baby het niet zo leuk vindt en zich bijvoorbeeld snel begint te vervelen. Het is daarom belangrijk om altijd entertainment bij je te hebben in de auto, dat je kunt gebruiken om jouw baby te vermaken tijdens de autorit. Denk bijvoorbeeld aan een spiegeltje in de auto of het opzetten van rustgevende muziek.

Controle van temperatuur en comfort

In de auto moet de perfecte temperatuur heersen om jouw baby comfortabel te laten vervoeren. Zo moet het in de auto niet te koud, maar ook niet te warm zijn. Houd er ook rekening mee dat een baby het al gauw te warm heeft.

Veelgestelde vragen over het vervoeren van de baby in de auto

Wanneer moet ik mijn baby in een autostoeltje plaatsen?

Vanaf de geboorte moet je baby in een geschikt autostoeltje worden vervoerd, zelfs voor korte ritten.

Wat is het beste autostoeltje voor mijn pasgeboren baby?

Een achterwaarts gericht babyzitje dat voldoet aan de veiligheidsnormen voor gewicht en leeftijd van je baby.

Hoe installeer ik een autostoeltje correct?

Raadpleeg de handleiding van het autostoeltje en de auto om het zitje nauwkeurig en stevig te installeren.

Wanneer kan mijn baby overgaan naar een peuterzitje?

Overstappen naar een peuterzitje gebeurt meestal als je baby het gewichtslimiet of de lengtelimiet van het babyzitje heeft bereikt.

Wat moet ik doen als mijn baby graag in de auto huilt?

Zorg voor comfort, voedsel en afleiding, en overweeg te reizen tijdens de slaaptijden van je baby.

Mag ik een tweedehands autostoeltje gebruiken?

Ja, maar controleer of het stoeltje voldoet aan de huidige veiligheidsnormen en niet is betrokken bij een ongeval.

Kan mijn baby voorwaarts gericht reizen voordat hij/zij 1 jaar oud is?

Nee, voor optimale veiligheid moeten baby’s minstens 1 jaar oud en 9 kilogram zijn voordat ze voorwaarts gericht reizen.

Hoe kan ik mijn baby beschermen tegen de zon tijdens het autorijden?

Gebruik zonneschermen op de zijramen en kleed je baby in lichte kleding om te voorkomen dat ze oververhit raken.

Moet ik een achterbankspiegel gebruiken om mijn baby in de gaten te houden?

Ja, een achterbankspiegel kan ouders helpen hun baby in de gaten te houden zonder zich om te draaien tijdens het rijden.

Wat moet ik doen als mijn baby in de auto in slaap valt?

Als je baby in slaap valt in het autostoeltje, zorg dan dat het hoofdje niet voorover buigt om de luchtwegen vrij te houden.