Week 5, een piepklein ”kikkervisje”.

Als je 5 weken zwanger bent, kan je het vrijwel met zekerheid zeggen: je bent zwanger! Gefeliciteerd! Het embryo is nog geen halve millimeter groot, maar bestaat al uit zo’n 125.000 cellen en ontwikkelt zich razendsnel. Het hartje wordt deze week gevormd: de liefde begint nu al te groeien.

Het embryo lijkt in week 5 van je zwangerschap op een piepklein kikkervisje en ontwikkelt zich in een razend tempo. Dit kikkervisje heeft al een hoofd, rug en een staart! Wees gerust, deze is in week 11 van je zwangerschap helemaal verdwenen en wordt een onderdeel van de rest van het lichaam.

De hersenen en het ruggenmerg van het embryo worden in week 5 van je zwangerschap gevormd. Ook de beginselen van de bloedsomloop en het hartje worden gelegd. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Het embryo kan hierdoor straks in hoog tempo groeien, omdat zuurstof en voedingsstoffen nu snel rondgepompt kunnen worden. Het is op dit moment al niet meer voor te stellen dat het embryo ooit een bevruchte eicel was. Aan het begin van week 5 bestaat het namelijk al uit 125.000 cellen!