weinig slaap door baby

Weinig slaap door baby: zo kom je de dag wel door

Met een kersverse baby verandert er een boel in je ritme. Zo moet je bijvoorbeeld vaarwel zeggen tegen je heerlijke nachtrust waarin je ongestoord door kunt slapen. Met een baby is dat namelijk wel anders. Hoe je de dag doorkomt met weinig slaap door de baby, zetten we hieronder voor je op een rij.

Verdeel de taken

Je vraagt jezelf vast weleens af hoe je de dag doorkomt als je maar een paar uurtjes hebt geslapen. Gelukkig is het belangrijk om te weten dat je er als moeder zijnde niet alleen voor staat. Er zijn altijd wel mensen om je heen die je graag willen helpen bij bijvoorbeeld de huishoudelijke klusjes, maar ook bij bijvoorbeeld het verzorgen van je baby. Denk bijvoorbeeld allereerst aan je eigen partner. Jullie moeten de taken verdelen, voor ieders bestwil.

Daarnaast kun je natuurlijk ook hulp inschakelen van de kraamhulp. De kraamhulp is hierin immers gespecialiseerd en weet hoe de taken opgepakt moeten worden. Daarnaast kun je natuurlijk ook denken aan jullie ouders, de buren of goede vrienden voor het uitvoeren van een taak.

slaap baby

Houd de omgeving zo rustig mogelijk

Om ervoor te zorgen dat de baby wakker wordt door bijvoorbeeld geluiden of door het licht, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de omgeving zo rustig mogelijk is. Voorkom eventuele prikkels waar de baby wakker van wordt. En dat geldt natuurlijk ook voor jou als ouder: met weinig nachtrust wil je natuurlijk zo min mogelijk geprikkeld worden. Je wil immers ook zelf kunnen ontspannen. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld je telefoon weglegt en dat je je niet gaat focussen op eventuele omgevingsgeluiden. 

Ga ook slapen wanneer de baby slaapt

De baby heeft zo zijn of haar eigen slaapritme. Een baby slaapt namelijk ongeveer drie uurtjes achter elkaar, verdeelt over de dag. Het is prettig voor jezelf om ook de ogen dicht te doen wanneer jouw baby ook lekker ligt te slapen. Zo komen jullie allebei aan jullie rust. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een aantal huishoudelijke taken te verrichten als de baby rustig ligt te slapen, maar het kan ook net zo lekker zijn om zelf even te tukken.

Stapje voor stapje

Met een gebroken nacht ben je natuurlijk niet helemaal helder, dat is logisch. Het is daarom belangrijk om de dag stapje voor stapje door te komen. Doe bijvoorbeeld niet alles tegelijk of vlak achter elkaar: de visite die langs wil komen, terwijl je tegelijkertijd ook nog het huishouden wil doen. Het is belangrijk om dit stapje voor stapje te doen, met voldoende rustmomenten tussendoor. Zo kom je zeker de dag wel door. 

Pak je eigen rust

Zoals net al even kort werd benoemd, is het belangrijk om ook jouw eigen rust te pakken als bijvoorbeeld de baby slaapt. Met een gebroken nacht kan het namelijk prettig zijn om op een ander moment wel die nodige slaapmomenten te pakken. Doe daarom tussendoor lekker een dutje om bij te kunnen tanken, zodat je er vervolgens weer volledig voor jouw kersverse baby kan zijn.

Veelgestelde vragen over weinig slaap door een baby

Waarom slaap ik zo weinig sinds de komst van mijn baby?

De slaappatronen van baby’s zijn onregelmatig en vereisen frequente voedingen en verzorging, wat kan leiden tot slaapgebrek bij ouders.

Hoe kan ik mijn slaap verbeteren met een pasgeboren baby?

Probeer overdag dutjes te doen wanneer je baby slaapt, verdeel nachtelijke taken met je partner, en overweeg het inschakelen van hulp van familie of vrienden.

Wat zijn enkele tips om de baby beter te laten slapen?

Creëer een rustgevende slaapomgeving, hanteer een consistente bedtijdroutine, en zorg ervoor dat de baby comfortabel en niet te hongerig is voor het slapengaan.

Is het veilig om samen met mijn baby te slapen?

Samen slapen kan riskant zijn, vooral als een ouder vermoeid is. Overweeg om een wieg of co-sleeper te gebruiken om de baby dichtbij te houden zonder het risico op verstikking.

Hoe kan ik mijn energielevels op peil houden?

Eet gezond, blijf gehydrateerd, neem korte pauzes als dat mogelijk is, en vraag om hulp als je je overweldigd voelt.

Wat als ik me depressief voel door gebrek aan slaap?

Praat met een zorgverlener over je gevoelens. Postpartum depressie is een ernstige aandoening die behandeling vereist.

Zal mijn baby ooit beter slapen?

Ja, de slaappatronen van baby’s veranderen naarmate ze ouder worden. De meeste baby’s beginnen na verloop van tijd langer te slapen.

Is het normaal dat mijn baby ’s nachts vaak wakker wordt?

Ja, nachtelijke voedingen en wakker worden zijn normaal voor pasgeborenen en zuigelingen. Dit hoort bij hun ontwikkeling.

Hoe kan ik overdag alert blijven ondanks slaapgebrek?

Beperk het gebruik van cafeïne en doe korte dutjes als dat mogelijk is. Probeer lichte lichaamsbeweging om energie op te wekken.

Moet ik me schuldig voelen als ik mijn baby af en toe laat huilen om te slapen?

Het is normaal om af en toe je baby te laten huilen als je oververmoeid bent. Zorg ervoor dat de baby veilig is en controleer regelmatig op comfort. Het is belangrijk om zelf ook voldoende slaap te krijgen om voor je baby te kunnen zorgen.