wipstoel baby

Alle voordelen van een wipstoel

Een wipstoel biedt verschillende voordelen voor baby’s en ouders. Het zorgt voor comfort, rust, en stimulatie van zintuigen, bevordert grove motorische vaardigheden en maakt voedingstijd handiger. Het is draagbaar, handig voor reizen en biedt ouders gemak. Een wipstoel kan vanaf de geboorte worden gebruikt maar vereist toezicht en moet worden gestopt wanneer de baby zelfstandig kan zitten of rollen.

Wanneer je een baby hebt, dan is het natuurlijk van belang om verschillende meubel en attributen in huis te halen. Zo is het natuurlijk belangrijk dat je baby een plek heeft om te slapen, te liggen en natuurlijk in te wippen. Zo kun je erover nadenken om een wipstoel aan te schaffen voor de kleine. Een wipstoel kent vele voordelen en daarom is het goed om daar rekening mee te houden. Hieronder lees je precies welke voordelen er van een wipstoel zijn en waarom het dus verstandig is om dit aan te schaffen.

Comfort en rust

Een groot voordeel van een wipstoel is dat jouw kind comfortabel en rustig kan zitten of liggen. De wipstoel kan namelijk wippen – of dat nou handmatig kan of met een automatisch effect – en dat geeft over het algemeen een comfortabel en rustgevend effect bij jouw kind.

Handenvrijheid voor ouders

Een wipstoel is ook ideaal als je als ouder zijnde even je handen vrij wil hebben. Je zet je kind simpelweg in de wipstoel en je kunt jouw eigen ding doen. Houd natuurlijk wel altijd een oogje in het zeil als je dit doet. Je kunt bijvoorbeeld gaan koken, stofzuigen of andere huishoudelijke taken verrichten als jouw kind in de wipstoel zit. Bovendien vindt jouw kind dit over het algemeen ook nog eens erg leuk: een win-winsituatie!

wipstoel baby

Stimulatie van de zintuigen

Een wipstoel kan ook ideaal zijn om de zintuigen te prikkelen. Aan een wipstoel kun je namelijk verschillende soorten speelgoed en mobielen verbinden die de zintuigen van de baby stimuleren. Dit kan weer voordelig zijn voor de cognitieve ontwikkeling van de baby. En daarnaast kunnen de zintuigen van een baby sowieso in de wipstoel worden geprikkeld, aangezien je een baby op een andere hoogte kunt plaatsen om zo kennis te laten maken met een geheel nieuw perspectief en dus ook een andere wereld.

Bevordering van de grove motoriek

Een wipstoel kent natuurlijk vele voordelen, maar een belangrijk voordeel is toch wel de bevordering van de motoriek. Zo kan een wipstoel de baby ondersteunen in het maken van eigen bewegingen. Het heen en weer wiegen moedigt je baby namelijk aan om eigen bewegingen te coördineren om op die manier ontwikkeling door te maken met de motoriek. Zo kan het de grove motoriek stimuleren en op die manier word je kind sterker en beter.

Handig voor voedingstijd

Daarnaast kun je een wipstoel ook gebruiken om de baby op een comfortabele manier te voeden. Je kunt zit namelijk rechtop en jij hebt jouw handen vrij om jouw kindje te kunnen voeden.

Draagbaarheid en reizen

Een ander voordeel van wipstoeltjes, is dat ze draagbaar zijn en ze wegen ook niet al te zwaar. Dat is dus ideaal als je van plan bent om de wipstoel een keer mee te nemen, denk bijvoorbeeld naar uitstapjes, als de baby gaat logeren bij opa en oma of als jullie op reis gaan. 

Ouderlijk gemak

Als laatste is het voor de ouders ook gemakkelijk om gebruik te maken van een wipstoel. Zo kan je met een wipstoel veel verschillende dingen doen en hoef jij je geen zorgen te maken. Een wipstoel is namelijk over het algemeen goed schoon te maken en ook kun je genoeg bezigheden oppakken als je kind in een wipstoel ligt. Op die manier is het comfortabel voor het kind maar ook voor de ouder.

Veelgestelde vragen over de wipstoel

Wat is een wipstoel?

Een wipstoel is een speciaal ontworpen babyzitje dat op een flexibele manier kan wiegen en schommelen.

Wat zijn de voordelen van een wipstoel voor baby’s?

Een wipstoel kan helpen bij het kalmeren van huilende baby’s, biedt een veilige plek om te rusten en bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden.

Kan een wipstoel worden gebruikt vanaf de geboorte?

Ja, de meeste wipstoelen zijn geschikt voor pasgeboren baby’s dankzij verstelbare ligposities en ondersteuning voor het hoofdje.

Hoe helpt een wipstoel bij de motorische ontwikkeling van een baby?

Door de zachte schommelbewegingen stimuleert een wipstoel de coördinatie en balans van een baby.

Is een wipstoel draagbaar?

Ja, de meeste wipstoelen zijn draagbaar en licht van gewicht, waardoor je ze gemakkelijk door het huis kunt verplaatsen.

Kun je een wipstoel gebruiken tijdens het voeden van de baby?

Ja, een wipstoel kan een handige plek zijn om de baby te voeden, omdat hij in een comfortabele positie ligt.

Hoe lang kan een baby veilig in een wipstoel zitten?

Het wordt aanbevolen om baby’s niet langer dan 30-60 minuten achter elkaar in een wipstoel te laten zitten.

Wat zijn enkele extra functies die sommige wipstoelen bieden?

Sommige wipstoelen hebben ingebouwde muziek, trilfuncties of speelgoed om de baby te vermaken.

Moet ik altijd toezicht houden op mijn baby in een wipstoel?

Ja, het is belangrijk om altijd toezicht te houden op je baby terwijl hij in een wipstoel zit, vooral als hij jong is.

Op welke leeftijd moet je stoppen met het gebruik van een wipstoel?

Zodra je baby zelfstandig kan zitten of rollen, is het tijd om te stoppen met het gebruik van de wipstoel, meestal rond de 6-7 maanden. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen.