Je kind kan lopen: hier moet je rekening mee houden
Wanneer je kind leert lopen, is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren, toezicht te houden en de ontwikkeling van botten en spieren te ondersteunen. Stimuleer en moedig je kind aan, en overweeg hulpmiddelen zoals loopwagentjes. Bij vertraging in de loopontwikkeling, zoek professionele hulp. Blijf waakzaam, omdat leren lopen gepaard gaat met vallen en opstaan.
Inhoudsopgave
Wanneer je een kleine hebt, dan komt er een dag dat ze hun eigen pasjes gaan zetten. Voor ouders is dit natuurlijk een mooi moment, maar ook een zorg. Het is natuurlijk goed om hier vanaf nu dan ook rekening mee te houden. Zo is het verstandig om een paar aanpassingen in huis te doen en natuurlijk ook meer ogen op je kind gericht. Op die manier kan je kind de wereld op staande voet ontdekken.
Ontwikkeling van het lopen bij kinderen
Kinderen kunnen natuurlijk niet binnen een paar tellen lopen. Zo ondergaat een kind eerst een hele ontwikkeling door voordat hij of zij kan lopen. Een kind begint namelijk eerst met tijgeren en kruipen, waarmee het kind zijn lichaam gebruikt om vooruit te komen. Daarna is het belangrijk dat een kind zelfstandig kan staan, waarna de eerste stappen gezet kunnen worden. Dit moet natuurlijk wel altijd onder begeleiding gebeuren. Vervolgens kun je jouw kind leren om zelfstandig te kunnen lopen. De leeftijd waarop jouw kind zelfstandig kan lopen, verschilt per kind, maar gemiddeld ligt deze leeftijd rond de een tot anderhalf jaar.
Factoren om rekening mee te houden bij het leren lopen
Als je je kind wilt leren lopen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je zorgt voor een veilige omgeving. Zo moet je punten en hoeken uit de weg gaan en moet je ook zorgen dat je kind nergens overheen kan struikelen. Daarnaast is het ook van belang om je kind altijd in de gaten te houden. Zo is het van belang dat er altijd toezicht is, als je kind wilt beginnen met lopen. Op die manier kun je de gevaren vermijden en kun je genieten van de eerste stapjes van je kind.
Daarnaast is het ook van belang om je kind voor te bereiden op het wandelen. Zo moet je ervoor zorgen dat de botten en spieren sterk genoeg zijn om te kunnen lopen. Op die manier kan je kind binnen no time lopen. Ook als je buiten wilt gaan wandelen, moet je ervoor zorgen dat je kind schoenen krijgt die hij of zij aan kan tijdens het wandelen.
Als laatste is het ook van belang om als ouders je kind te stimuleren met het wandelen. Zo kan het zijn dat je kind het spannend vindt om te leren lopen. Zo is het van belang dat je als ouders je kind aanmoedigt om toch de stappen te zetten. Ook kan het helpen om gebruik te maken van bepaalde hulpmiddelen. Denk hierbij aan loopwagentjes die je kind kan helpen om kracht in de benen te krijgen. Op die manier kan je kind op zijn of haar eigen tempo leren lopen.
Mogelijke problemen en zorgen
Geen een kind is hetzelfde en het betekent dus ook niet dat het vanzelfsprekend is dat jouw kind al kan lopen als hij of zij een of anderhalf jaar oud is. Zo kan het zijn dat jouw kind wat vertraging oploopt met het zelfstandige lopen. Als je denkt dat het te lang duurt, is het belangrijk om hulp te zoeken van een professional. Zo kun je hulp inschakelen als jouw kind nog niet kan lopen als hij of zij anderhalf jaar is geworden, van bijvoorbeeld het consultatiebureau. Zij kunnen het op een professionele manier evalueren en kunnen wellicht de oorzaak achterhalen, of kunnen jouw kind begeleiden.
Het is ook belangrijk om, als jouw kind probeert te lopen, altijd een oogje in het zeil te houden. Het leren lopen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Zorg er daarom voor dat je allereerst jouw huis kindproof maakt, en zich niet kan verwonden aan scherpe materialen. Mocht jouw kind zich toch verwonden door een val, dan is het belangrijk om direct in actie over te gaan en eerste hulp te verlenen bij kleine wonden.
Veelgestelde vragen over een kind die kan lopen
De meeste kinderen beginnen tussen de 9 en 15 maanden met lopen. Sommigen kunnen eerder of later beginnen, wat nog steeds binnen het normale bereik valt.
Zorg voor kindveilige sloten op kasten en stopcontacten, verwijder gevaarlijke voorwerpen op hun bereik en gebruik traphekjes. Houd ook scherpe voorwerpen buiten bereik.
In het begin zijn schoenen niet nodig. Laat je kind blootsvoets lopen of draag zachte, flexibele schoenen die de natuurlijke voetontwikkeling niet belemmeren.
Moedig je kind aan met positieve aanmoediging en lof. Bied je hand aan om vast te houden en laat ze oefenen met stappen tussen twee stabiele objecten.
Als je kind op 18 maanden nog niet zelfstandig loopt, is het verstandig om een kinderarts te raadplegen. Andere tekenen van vertraging kunnen zijn: problemen met balans, spierslapte, of een asymmetrische loop.
Loopwagens kunnen gevaarlijk zijn omdat ze het kind te snel kunnen laten bewegen en het risico op ongevallen vergroten. Het is beter om ze niet te gebruiken.
Vallen is een normaal onderdeel van het leerproces. Zorg voor een zachte ondergrond en houd toezicht om ervoor te zorgen dat ze veilig vallen.
Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende calcium, vitamine D en eiwitten. Raadpleeg indien nodig een kinderarts voor voedingsadvies.
Eerste hulp verlenen bij kleine verwondingen zoals schaafwonden en blauwe plekken. Bij ernstigere verwondingen onmiddellijk medische hulp zoeken.
Moedig spelen aan dat de motorische vaardigheden van je kind bevordert, zoals rennen, springen en klimmen. Bied ook gevarieerd speelgoed en activiteiten aan om hun ontwikkeling te stimuleren.