Help Urineverlies!
Helaas hebben we naar de bevalling ook wel eens last van wat ongemakken. Dit hoort er helaas allemaal bij maar komt echt wel weer goed. Zo ook Urineverlies. Soms zijn het maar een paar druppeltjes, maar soms komt het ook voor dat het ook flink wat kan zijn. Maar wat moet je nu doen?, hoe kom je er van af? Dat zijn dan toch wel enkele vragen die ons bezig houden.
Urineverlies na de bevalling kan diverse oorzaken hebben, meestal speelt de bekkenbodem functie een belangrijke rol. De bekkenbodemspier en je sluitspier van de blaas kunnen de groter wordende druk in je buik of blaas niet altijd even goed opvangen waardoor je een beetje urine kan verliezen. In dit geval spreken we veelal over stressincontinentie. Ook is het een mogelijkheid dat de bekkenbodemspieren te gespannen zijn en dan minder goed hun functie kunnen uitoefenen waardoor urineverlies op kan treden.
De spieren van van bekkenbodem zitten zoals het woord eigenlijk al zegt onderin de bekken en hebben een aantal belangrijke taken zoals het dragen van de organen in het kleine bekken, dan hebben we het over de blaas, de darmen en de baarmoeder. De spieren sluiten ook de organen als we nodig naar de wc moeten, ze zorgen er voor dat we het kunnen ophouden tot we eindelijk op het toilet zitten. Maar ook is het zo dat ze het omgekeerde moeten doen, namelijk zorgen dat je goed kunt plassen en de ontlasting goed los komt. Daarvoor moet je juist je bekkenbodem goed kunnen ontspannen.
Nog even terug komen op het stukje stressincontinentie, dit heeft niets te maken met stress maar met druk. je verliest urine als de druk tijdelijk groter is dan de bekkenbodemspieren aan kunnen. Dit kan natuurlijk op diverse manieren, denk aan lachen, hosten maar ook rennen. (en nog wel meer uiteraard)
Gelukkig kunnen we er alles aan doen om van de urineverlies af te komen, na de bevalling zal je lichaam zich weer herstellen en weer op verschillende punten sterker en of steviger worden. Vaak ga je hier voor naar een bekkenfysiotherapie, deze zal je op de goede weg helpen, schaam je er zeker niet voor. De fysiotherapeut zal je op diverse manieren onderzoeken en gaat een goed behandelplan met je aan. Hierbij zal je ook oefeningen mee naar huis krijgen.
Enkele tips kunnen zijn:
– Geen zware inspanningen.
– Probeer veel te liggen, en blijf niet te lang achter elkaar staan.
– Als je voelt dat je naar de wc moet, ga dan ook gelijk als dit mogelijk is.
– Probeer zo ontspannen mogelijk op de wc te zitten en niet te veel druk te zijn.