Ik geef geen moedermelk: wat te doen?
Als je geen moedermelk kunt geven, is flesvoeding een gezond alternatief. Overleg met een arts voor advies over de juiste flesvoeding. Het is mogelijk om borst- en flesvoeding te combineren. Wees geduldig als je baby de fles niet meteen accepteert en experimenteer met verschillende merken en tepelsoorten. Onthoud dat het opbouwen van een sterke band met je baby belangrijk is, ongeacht de voedingskeuze. Zorg goed voor jezelf en zoek steun bij anderen.
Inhoudsopgave
Wanneer je bevallen bent van je kleine, dan is het natuurlijk van belang om je baby te voeden. Je kunt dit op verschillende manieren doen, maar de meest gebruikte manier is borstvoeding. Borstvoeding is een mooie manier om te binden met je baby en om hem of haar voeding te geven. Toch kan het voorkomen dat het niet helemaal gaat zoals je wilt. Zo kan het zijn dat je geen moedermelk geeft. Hieronder lees je precies wat je kunt doen als je helaas geen moedermelk kunt geven.
Alternatieven voor moedermelk
Allereerst is het natuurlijk wel van belang om je kind de juiste voeding te geven. Als je helaas geen moedermelk kan geven, dan is het goed om alternatieven op te zoeken. Er zijn diverse alternatieven waar je gebruik van kunt maken als je geen borstvoeding kunt geven. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over flesvoeding. Er zijn diverse soorten flesvoeding waaruit je kunt kiezen, het is dus goed om daar een keuze in te maken die voor jullie gemakkelijk is. Verder is het sowieso goed om een huisarts te raadplegen als het even niet wil. Op die manier kun je met gemak erachter komen waar je last van hebt.
Ook kun je ervoor kiezen om donormelk te gebruiken als je zelf geen melk kunt geven. Zo kun je de mogelijkheden die hiervoor zijn onderzoeken om op die manier toch de voordelen mee te geven van borstvoeding. Zorg er wel voor dat je erkende bronnen op zoekt, om op die manier zeker te zijn van het product.
Als laatste is het van belang om een zuigelingenvoedingsschema toe te passen als je geen borstvoeding kunt geven. Zo kun je normaal merken aan je borsten wanneer je weer melk moet geven. Met flesvoeding of iets anders dergelijks, is het van belang om een goed schema te maken. Op die manier kan je kind voeding krijgen op vaste tijden. Op die manier kan je kindje goed groeien zonder enige problemen.
De keuze begrijpen en verantwoorden
Als je geen borstvoeding kunt geven, voelt dat waarschijnlijk als een domper. Toch is het belangrijk om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Je kunt in dit geval naar een kinderarts of een neonatoloog gaan om te vragen wat de beste optie is voor jouw kind en hoe je dat kunt aanpakken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je ervoor kiest om bewust geen borstvoeding te geven. Ook in dit geval is het belangrijk om te overleggen met een arts op welke manier je dan wel voeding gaat geven. Een specialist kan jou vertellen wat de mogelijkheden zijn, wat de beste opties zijn en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Informeer familie en vrienden
Veel mensen gaan er standaard vanuit dat een moeder borstvoeding wil of kan geven. Toch is dat niet altijd zo. Het is daarom belangrijk om deze keuze of situatie te vertellen aan jouw naaste omgeving, zoals familie en vrienden. Het is belangrijk om hier open en eerlijk over te zijn en eventueel uit te leggen hoe dit komt of waar de keuze vandaan komt. Bij deze mensen kun je natuurlijk ook terecht voor begrip en steun.
Veelgestelde vragen over het niet kunnen of willen geven van borstvoeding
Als je echt geen moedermelk kunt produceren, overleg dan met een zorgverlener over alternatieven zoals flesvoeding.
Flesvoeding kan een gezond alternatief zijn als je geen moedermelk kunt geven. Moderne flesvoedingen zijn ontwikkeld om de behoeften van baby’s te vervullen.
Raadpleeg een kinderarts voor advies over de juiste flesvoeding die past bij de specifieke behoeften van je baby.
Ja, je kunt borstvoeding en flesvoeding combineren als dat voor jou en je baby werkt.
Probeer verschillende merken en tepelsoorten, en wees geduldig. Soms heeft het wat tijd nodig voor de baby om aan de fles te wennen.
Niet noodzakelijk, maar sommige baby’s geven de voorkeur aan specifieke flessen en spenen. Experimenteer om te zien wat het beste werkt.
Pas de voedingsschema’s aan op de behoeften en leeftijd van je baby. Je zorgverlener kan hierbij helpen.
Volg de instructies op de verpakking en bewaar flesvoeding volgens de aanbevelingen. Gooi restjes weg na een voeding.
Absoluut. Liefde, huid-op-huidcontact en knuffelen zijn essentieel voor het opbouwen van een sterke band, ongeacht de voedingskeuze.
Zorg goed voor jezelf, zoek steun bij vrienden en familie, en onthoud dat het belangrijk is om te doen wat het beste is voor jou en je baby, ongeacht de voedingskeuze.