Invloed van muziek op je pasgeboren baby
Inhoudsopgave
Een kind kan natuurlijk veel verschillende emoties hebben en laten zien aan jou als ouder. Toch kunnen veel dingen invloed hebben op de gemoedstoestand van je baby. Daarom is het goed om daar als ouder ook rekening mee te houden. Daarnaast is het ook verstandig om uit te zoeken waar je kind rustig van wordt. Op die manier kun je zonder enige problemen je kind laten genieten en voor jezelf ook rust pakken. Een van de dingen die je kunt doen is muziek draaien, muziek heeft veel invloed op je pasgeboren baby. Hieronder lees je precies wat muziek voor voordelen heeft op de kleine.
Fysiologische reacties op muziek
Allereerst kan het zijn dat je baby enorm druk bezig is geweest met schreeuwen of huilen, hierdoor raakt het kind uitgeput en dat merk in je zijn of haar ademhaling of in een snellere hartslag. Door middel van muziek kun je ervoor zorgen dat je kind een stuk rustiger wordt, waardoor de ademhaling ook een stuk beter wordt. Zo kan het zijn dat je rustige achtergrondmuziek luistert, waardoor je kind automatisch ook mee gaat op de ritme van de muziek. Op die manier ervaart je kind een stuk minder stress en kan de hartslag ook dalen.
Emotionele ontwikkeling
Muziek is voor een baby niet alleen voordelig in de zin van het rustiger worden, je baby kan door middel van muziek ook emotioneel een stuk beter worden. Zo kun je bijvoorbeeld met gemak je baby oppakken en samen gaan dansen. Op die manier kun je door middel van muziek een goede emotionele binding scheppen met je baby. Daarnaast kan het ook emotioneel een stuk beter worden als je je baby naar muziek laat luisteren waardoor ze rustiger wordt. Ook kan het zijn dat je baby juist blijer wordt door middel van het luisteren naar muziek. Het is voor een ouder zelf aftasten hoe goed het kind tegen muziek kan en welke muziek geschikt is voor de gemoedstoestand van je kind.
Cognitieve ontwikkeling
Niet alleen voor de gemoedstoestand en de rust is muziek goed voor een baby, ook kan het erg goed zijn voor de cognitieve ontwikkeling. Zo kan het zijn dat het kind beter kan luisteren en sneller de taal begrijpt. Door iets vaak te zingen of te horen, sla je natuurlijk iets op. Op die manier kan je kind groeien in de persoonlijke ontwikkeling en hoef je je geen zorgen te maken dat het kind niks leert van de muziek. Geluiden kunnen beter onderscheiden worden en de taal kan in de loop van de tijd worden ontwikkelt. Ideaal dus!
Slaap en rust
Muziek kan ook een positief effect hebben op de rust van het kindje. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat jouw kindje rustig wordt en daardoor ook beter in slaap kan komen. Zo kun je bijvoorbeeld wiegeliedjes zingen om jouw kindje in slaap te zingen. Bovendien kunnen liedjes ook troost bieden. Als jouw kindje moet huilen, kan een liedje ervoor zorgen dat jouw kind rustiger wordt en stopt met huilen.
Sociale interactie
Daarnaast kun je ook denken aan de sociale interactie die muziek met zich teweeg kan brengen ten opzichte van het kind. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat de sociale verbondenheid wordt bevordert. Zo kan muziek er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer interactie plaatsvindt tussen ouder en baby.
Veelgestelde vragen over invloed van muziek op baby’s
Ja, muziek kan een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van baby’s, waaronder hun emotionele, cognitieve en sociale ontwikkeling.
Rustige, melodieuze muziek zoals klassieke muziek, zachte pop of slaapliedjes zijn vaak geschikt voor baby’s.
Ja, rustige muziek kan helpen om baby’s te kalmeren en hen te troosten wanneer ze huilen.
Je kunt muziek introduceren bij je baby vanaf de geboorte. Het luisteren naar muziek kan een kalmerend en stimulerend effect hebben.
Ja, je kunt liedjes zingen, wiegeliedjes gebruiken en zelfs zachte instrumenten introduceren om de interactie tussen jou en je baby te bevorderen.
Ja, rustige muziek, vooral wiegeliedjes, kan helpen bij het induceren van slaap en het bevorderen van een rustige slaapomgeving voor baby’s.
Ja, blootstelling aan muziek kan de auditieve verwerking en taalontwikkeling van baby’s verbeteren.
Ja, het is belangrijk om het volume van muziek laag te houden om gehoorschade te voorkomen, vooral bij pasgeborenen.
Baby’s kunnen genieten van muziek door te glimlachen, te bewegen, te wiegen of rustiger te worden wanneer ze naar muziek luisteren.
Ja, muziek kan worden gebruikt om routines te creëren, zoals een slaapliedje om te helpen bij het slapen gaan, of vrolijke muziek om actief spelen te bevorderen. Het kan helpen bij gedragsbeheersing bij baby’s.