Kolven: dit is het en dit heb je nodig
Kolven is melk uit je borsten halen met een kolf, handmatig of elektrisch. Handig voor opslaan, delen of als je niet kunt voeden. Begin na een paar weken na de bevalling, elke 2-3 uur. Bewaar moedermelk schoon in de koelkast of vriezer. Kies een kolf die bij je past. Het hoort geen pijn te doen. Je kunt zelfs moedermelk doneren. Kolven kan je melkproductie helpen, en je kunt het combineren met borstvoeding.
Inhoudsopgave
Heb je ervoor gekozen om jouw kind borstvoeding te geven? Dan kan hier ook het kolven bij komen kijken. Wat kolven precies is, wat je nodig hebt om te kolven en hoe je moet kolven, zetten we hieronder voor je op een rij.
Waarom kolven?
Als je borstvoeding geeft, dan kan dat lastig te combineren zijn met jouw dagelijkse werkzaamheden. Je kunt namelijk niet altijd in de buurt van jouw kindje zijn als hij of zij voeding nodig heeft. In dat geval biedt kolven een goede uitkomst: door te gaan kolven, kun jij alsnog jouw baby voorzien van borstvoeding, op ieder gewenst moment.
Kolven biedt namelijk een aantal voordelen. Jouw baby kan dus op ieder gewenst moment borstvoeding krijgen, ook als jij niet in de buurt bent. Borstvoeding is namelijk heel gezond voor jouw kleine: in borstvoeding zitten veel voedingsstoffen die jouw baby op dat moment nodig heeft.
Verschillende kolven: handmatig vs. elektrisch
Je kunt op een handmatige of elektrische manier kolven. Je hebt namelijk handmatige kolfapparaten en elektrische kolfapparaten. Met de handmatige kolfapparaten moet jij zelf het melk kolven, terwijl een elektrisch kolfapparaat het voor jou doet. Een handmatig kolfapparaat kan daarom wel een beetje vermoeiend zijn, omdat je telkens een beweging met jouw handen moet maken. Aan de andere kant kan een handmatige kolf handig zijn als je maar af en toe kolft. Een elektrische kolf doet het werk voor je, wat ideaal is, aangezien jij zo alleen maar hoeft te zitten en te wachten totdat er borstvoeding uitkomt.
Daarnaast heb je ook enkele of dubbele borstkolven. Een enkele borstkolf zal een borst kolven, terwijl een dubbele borstkolf de beide borsten tegelijkertijd kolft. Een dubbele borstkolf is erg prettig, want je kunt in minder tijd zelfs meer borstvoeding kolven.
Benodigdheden voor kolven
Als je van plan bent om te gaan kolven, heb je een aantal benodigdheden nodig. Hieronder sommen we de benodigdheden voor je op.
- Allereerst moet je een keuze maken voor het type kolfapparaat. Ga je voor een handmatig, elektrisch of dubbel kolfapparaat?
- Zoogcompressen om de bh droog te kunnen houden;
- Flesjes waarin je de borstvoeding kunt bewaren. Zorg ervoor dat deze flesjes goed schoon zijn;
- Borstvoedingsbh, zodat je zonder handen kunt kolven en je gewoon jouw eigen gang kunt gaan.
- Een koeltas is ook ideaal, om de gekolfde melk in te kunnen bewaren;
- Een flessenwarmer, om de melk op te warmen.
Hoe te kolven: stap-voor-stap gids
Het is belangrijk om te weten dat je niet binnen drie tellen kunt kolven. Het is namelijk oefenen, en ook moeten jouw borsten weten op welk moment ze borstvoeding moeten afleveren. Het toeschietreflex moet namelijk opgewekt worden.
Stap 1: Allereerst zorg je voor een goede hygiëne. Was je handen en zorg dat alle benodigdheden schoon zijn.
Stap 2: Vervolgens zet je de borstkolf op je borst. Zorg ervoor dat de borstkolf goed aansluit.
Stap 3: Zet de elektrische borstkolf aan en zorg ervoor dat je na verloop van tijd het ritme verlaagt, als er eenmaal melk uitstroomt.
Stap 4: Je kunt de borsten tegelijkertijd kolven met een dubbel kolfapparaat, maar anders kun je iedere borst ongeveer tien minuten lang kolven.
Stap 5: Als je merkt dat je klaar bent met kolven, is het belangrijk om de melk op te slaan en de benodigdheden goed schoon te maken.
Veelgestelde vragen over kolven
Kolven is het proces waarbij een moeder haar moedermelk uit haar borsten verwijdert met behulp van een borstkolf. Dit kan handmatig of elektrisch worden gedaan.
Kolven is handig om moedermelk op te slaan voor later gebruik, om te delen met anderen of om moedermelk af te geven als je niet in staat bent om direct borstvoeding te geven.
Dit kan variëren, maar veel moeders beginnen na ongeveer vier tot zes weken na de bevalling als hun melkproductie goed is op gang gekomen.
Dit hangt af van je doelen en je baby’s voedingsschema. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer elke 2-3 uur te kolven.
Bewaar moedermelk in schone, BPA-vrije containers en label ze met de datum. Plaats ze in de koelkast of vriezer volgens de richtlijnen.
Dit hangt af van je behoeften en budget. Handmatige kolven zijn draagbaar maar vereisen meer inspanning. Elektrische kolven zijn handiger voor frequenter gebruik.
Kolven mag geen pijn doen. Als dat het geval is, controleer dan de pasvorm van de kolf en de instellingen. Zorg er ook voor dat je contact opneemt met een arts, als je merkt dat het pijn doet.
Ja, je kunt overtollige moedermelk doneren aan erkende moedermelkbanken of aan andere moeders in nood.
Goed en regelmatig kolven kan je melkproductie juist helpen stimuleren en op peil houden.
Ja, je kunt zowel borstvoeding geven als kolven om moedermelk op te slaan voor later gebruik, bijvoorbeeld wanneer je weer aan het werk gaat.