baby

Zo kom je de newbornfase door

Om de newbornfase succesvol door te komen, is goede voorbereiding essentieel. Verzamel informatie, bereid je huis voor met benodigdheden voor de baby, en plan rust in de eerste dagen na de geboorte. Investeer in bonding met de baby, stel een routine op en wees flexibel. Belangrijk is ook om voor jezelf te zorgen, inclusief voldoende rust, hulp van anderen en zelfverzorging.

Wanneer je net een kleine hebt gekregen, dan is het logisch dat je terechtkomt in de newborfase. Deze fase is gericht op een pasgeboren baby en het is belangrijk dat je dat als gezin doorkomt. De fase kan namelijk best veel impact hebben op jullie als ouders maar ook als gezin. Het is daarom goed dat je weet welke stappen je moet ondergaan om de newbornfase door te kunnen komen. Hieronder lees je precies wat je allemaal te wachten staat.

Voorbereiding op de newbornfase

Allereerst is het natuurlijk goed dat je informatie verzameld over de newbornfase. Zo zijn er heel erg veel boeken en online bronnen die je informatie kunnen geven over de verzorging van je baby. Ook met kraamhulp kun je een heel eind komen. Verder is het ook van belang dat je mensen in de omgeving vraagt naar hun ervaringen. Op die manier kun je erachter komen hoe het bij een ander was en kun je je gemakkelijk voorbereiden op deze nieuwe fase. 

Voordat je natuurlijk een kleine in huis krijgt, is het van belang dat de kleine een plek heeft in jullie huis. Zo is het goed dat je alle benodigdheden voor een baby in huis haalt. Denk hierbij aan meubels, maar ook luiers, kleding en flessen. Op die manier ben je helemaal klaar voor een baby en kun je er weer tegenaan. 

baby

De eerste dagen na de geboorte

Als je eenmaal bevallen bent, dan is het een hectische tijd wat voor de boeg staat. Zo moeten jij en je partner natuurlijk wennen aan het feit dat er een nieuw gezinslid in huis is. Daarom is het goed dat ervoor zorgt dat het rustig is in huis. Neem tijd om te herstellen na de bevalling en zorg dat je het bezoek goed regelt. Op die manier kun je rustig wennen en bijkomen van alle gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Verder is het ook van belang dat je veel tijd en energie stopt in het binden met je baby. Zo is huid-op-huidcontact heel belangrijk in de eerste fase van je baby zijn of haar leven. Zo kun je met elkaar binden en kun je de temperatuur goed regelen van je kind. Als laatste moet je natuurlijk wennen aan het voedingsschema van je baby. Zo kun je gaan nadenken over borstvoeding of juist flesvoeding.

Het opzetten van een routine

In de newbornfase is het van belang dat je werkt aan een routine die voor jullie als gezin werkt. Zo moet je ervoor zorgen dat je je kind op vaste tijden gaat voeden en laat slapen. Op die manier kunnen jullie er allemaal aan wennen en komt er een ritme die voor jullie werkt. Zorg dat je dit allemaal goed voor elkaar hebt, maar zorg er wel voor dat je flexibel blijft. Je kind kan namelijk behoeften hebben die buiten het schema valt. Zorg dat je die taken ook op blijft pakken en geniet vooral van deze fase.

Zorg voor jezelf

Als laatste is het belangrijk om in deze fase ook aan jezelf te blijven denken. Het kan namelijk zijn dat het voor jezelf ook heel hectisch is. Daarom is het goed om genoeg rust en slaap te pakken als je baby ook slaapt. Verder is het ook niet gek om hulp in te schakelen van vrienden en familie in deze tijd. Ook is het goed om lekker te gaan douchen, ervoor te zorgen dat je genoeg eet en drinkt en dat je aan klaarmaken toe komt. Op die manier kun je ook fitter en beter de dagen doorkomen.

Veelgestelde vragen over de newbornfase

Hoeveel slaap heeft een pasgeboren baby nodig?

Pasgeborenen slapen gemiddeld 14-17 uur per dag, maar dit varieert sterk van baby tot baby. Ze worden vaak wakker voor voedingen.

Hoe vaak moet ik mijn baby voeden?

Pasgeborenen hebben doorgaans elke 2-3 uur voeding nodig, zowel borst- als flesvoeding. Volg de aanwijzingen van je kinderarts.

Wat kan ik doen als mijn baby veel huilt?

Huilen is normaal bij pasgeborenen. Controleer of de baby niet hongerig, slaperig, vies, of ongemakkelijk is. Troost en knuffel je baby, en overweeg huid-op-huidcontact.

Hoe kan ik de band met mijn baby versterken?

Huid-op-huidcontact, oogcontact maken, en rustig met je baby praten zijn goede manieren om een sterke band te ontwikkelen.

Wanneer moet ik de navelstrengstomp van mijn baby verzorgen?

Volg de instructies van je arts. Meestal zal de navelstrengstomp vanzelf vallen binnen de eerste paar weken. Houd het gebied schoon en droog.

Wat als mijn baby niet goed slaapt?

Pasgeborenen hebben een onregelmatig slaappatroon. Zorg voor een rustige slaapomgeving, gebruik een wieg of ledikant, en volg een consistent bedtijdschema.

Hoe kan ik de gezondheid van mijn pasgeboren baby controleren?

Bezoek regelmatig de kinderarts voor controles en vaccinaties. Let op tekenen van ziekte, zoals koorts, braken, of abnormaal gedrag.

Hoe kan ik de borstvoeding bevorderen?

Leg je baby vaak aan de borst, zorg voor een goede latch, en drink voldoende water. Overweeg lactatiekundige hulp als je problemen ondervindt.

Wanneer moet ik mijn baby voor het eerst in bad doen?

De meeste baby’s kunnen hun eerste bad krijgen nadat de navelstrengstomp is gevallen, meestal na 1-2 weken. Gebruik milde babyzeep en zorg voor een comfortabele watertemperatuur.

Hoe kan ik omgaan met slaapgebrek als nieuwe ouder?

Probeer overdag te rusten als de baby slaapt, deel de zorgtaken met je partner, en overweeg hulp van familie of vrienden om af en toe pauzes te nemen. Het is normaal om af en toe vermoeid te zijn.